NASA buduje observatoř o velikosti fotbalového hřiště. Neobvyklá technologie bude studovat vesmír

 Technologie 
30. července 2020 08:25 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Neobvyklá technologie bude studovat vesmír  Lab/Michael Lentz
Pod vesmírnou observatoří si obvykle představíme nějakou kosmickou loď. V budoucnu to ale bude balón o velikosti fotbalového hřiště, na jehož vývoji nyní NASA pracuje.

Pro observatoř NASA ASTHROS totiž vytvořila tato kosmická agentura zcela jinou strategii, a to v podobě velmi velkého balónu.

Observatoř poletí pod hranici vesmíru

ASTHROS, což je zkratka pro astrofyzikální stratosférický dalekohled pro pozorování s vysokým spektrálním rozlišením na vlnových délkách submilimetru, bude vybaven špičkovými nástroji pro pozorování vesmíru, ale nejprve se musí zbavit velké části zemské atmosféry. Aby k tomu došlo, navrhuje laboratoř Jet Propulsion Laboratory NASA balón, který má na šířku 122 metrů, což je zhruba velikost fotbalového hřiště, tedy jeho delší strany.

Megabalón vynese observatoř do výšky téměř 40 kilometrů. Jak vysvětluje NASA, je to místo mezi horní hranicí komerčních letadel a okrajem samotného vesmíru. Přestože tedy bude stále hluboko pod hranicí vesmíru, bude dostatečně vysoko, aby mohla pozorovat světelné vlnové délky blokované zemskou atmosférou.

Podle plánu by balón měl observatoř vynést do oblasti kolem jižního pólu, kde se může dívat do vesmíru téměř nerušeně. Jet Propulsion Laboratory NASA věří, že balón bude schopen udržet observatoř ve vzduchu po dobu až 28 dnů, což by jí umožnilo obletět jižní pól až třikrát.

Observatoř bude studovat evoluci galaxií

"Myslím, že je zřejmé, že hvězdná zpětná vazba je hlavním regulátorem formace hvězd v celé historii vesmíru," uvedl Jorge Pineda, hlavní inženýr ASTHROS v Jet Propulsion Laboratory. "Počítačové simulace evoluce galaxií stále nedokáží zcela napodobit realitu, kterou vidíme ve vesmíru. Mapování dusíku, které můžeme provést s ASTHROSem, nebylo dosud provedeno a jsme plni očekávání, jak tyto informace pomohou naše modely zpřesnit.“

Jakmile mise skončí, tým vzdáleně odpojí balón od gondoly, která nese veškeré technologie. Až se gondola odpojí, aktivuje se padák, který poskytne citlivému hardwaru relativně měkké přistání na Zemi. Vědci pak na technologiích provedou nezbytné opravy a případné updaty a následně je znovu pošlou zpět na oblohu. Dále čtěte: Nová pěnová technologie by měla vyčistit vesmír od nebezpečného odpadu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve