Rusko má orwellovskou technologii rozpoznávání obličejů pro školáky

 Technologie 
29. června 2020 08:18 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
Rusko bude sledovat svoje školáky úplně všude Depositphotos
Je to jako ze špionážního filmu z období studené války. Rusko si chce udržet přehled o žácích ve školách pomocí systému rozpoznávání obličeje, který se velmi cynicky jmenuje Orwell.

Státem podporovaný tracker, který dostal své jméno po autorovi kultovního románu 1984 Georgi Orwellovi, přichází do ruských škol ve jménu koronaviru. Jak jinak. Čtěte dále a posuďte sami, jak systém na rozpoznávání obličejů může školáky ochránit od nákazy.

Ruský bratr se bude dívat

Systém sledování vyvinutý technickou firmou Rusnano, bude údajně udržovat studenty v bezpečí sledováním jejich pohybu v rámci školního prostoru a také bude sledovat, zda z jejich strany nedochází k ničení nebo škodám na školním majetku.

Cíle jsou identifikovány pomocí obrazových a termálních zobrazovacích systémů na základě algoritmů navržených bezpečnostní konstrukční firmou Elvees NeoTek.

A pokud by to už tak nebylo dost otřesné, mohl by být v budoucnu Orwell použit k rozpoznání dětí, které si hrají v čepicích či maskách, a dokonce i ke sledování pracovní doby učitelů, jak uvedl ruský deník Vedomosti.

Zástupci vývojářské firmy ale pochopitelně ujišťují veřejnost, že školní databáze bude uložena lokálně, určitě nebude docházet k žádným únikům z této databáze a že se vším musí pochopitelně souhlasit jak studenti, tak jejich rodiče.

Kdo si troufne protestovat?

Opravdu jen těžko si lze představit, že by některý ze studentů vysoké školy proti nasazení tohoto špehovacího zařízení protestoval, pokud má zájem dostudovat. To samé platí jistě i pro rodiče menších dětí, kteří rovněž mají zájem, aby jejich dítě školu vůbec dochodilo.

Ruské úřady tak získají potřebné souhlasy velice snadno. Ostatně všichni známe praktiky, za jakých se i u nás před rokem 1989 raději souhlasilo se vším možným.

A to ruským úřadům umožnilo, aby Orwella, naprosto neškodného ochránce proti koronaviru, stihly nasadit už do 1 608 škol po celé zemi. Ale to není samozřejmě zdaleka všechno. Vláda si plánuje, že orwellovský sledovací systém postupně zavede na 43 000 ruských škol. Dále čtěte: Umělá inteligence je zase o krok dál. Vytvoří tvář i z pouhých několika pixelových bodů na fotografii.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve