Jako ze sci-fi filmu. Vědci přišli s revolučním zařízením pro měření mozkové aktivity

 Technologie 
26. června 2020 11:01 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Technologická novinka pro měření mozkové aktivity je naprosto revoluční Depositphotos
Vědci z Graz University of Technology ve Štýrsku v Rakousku přišli s revolučním zařízením pro měření mozkové aktivity. Jde o velmi tenkou elektrodu, která vypadá jako tetování a na kůži je sotva vidět.

Lékaři tradičně používají EEG ke sledování mozkové činnosti k diagnostice stavů, jako je epilepsie, záchvaty a traumatická zranění hlavy. Některé testy EEG však vyžadují data za několik dní, takže pacienti musí nosit zvláštně vypadající pokrývku hlavy se spoustou malých elektrod připojených k lebce a s dráty visícími kvůli připojení k baterii a záznamovému zařízení. Tomu je teď ale konec.

Elektrodové tetování vypadá jako ze sci-fi filmu

Technologická novinka umožňuje přilepit malou elektrodu vyrobenou z vodivých polymerů na standardním tetovacím papíru, takže nakonec to vypadá jako malé dočasné tetování, které tak rády používají malé děti.

Tato epidermální elektronická zařízení dokáží nabídnout velice příjemný a prakticky nepostřehnutelný kontakt s pokožkou hlavy pacienta a současně umožňují kvalitní záznamy všech potřebných údajů.

Technologie EEG se vyvíjí už od roku 1929

EEG vzniklo v roce 1929, kdy německý psychiatr Hans Berger poprvé objevil, že mozek produkuje slabé elektrické proudy, které zařízení mohlo detekovat neinvazivními prostředky, dokonce i přes vrstvu mozkomíšního moku a samotnou lebku.

V posledních několika desetiletích technologie EEG výrazně pokročila. Lékaři nyní mohou určit oblasti mozku odpovědné za určité abnormality v mozkových vlnách a technologie počítačového rozhraní mozku a nervů umožnily zaznamenávat události mozkových vln v reálném čase.

Tento pokrok se ale netýkal samotných elektrod. Ty jsou stále na kůži přichytávany pomocí vodivého gelu, ale mohou vyschnout i během několika hodin. Díky tomu jsou dlouhodobá měření méně spolehlivá, protože elektrody mohou ztratit účinnost.

Proto je tako technologická novinka tak revoluční. Elektroda je asi stokrát tenčí než lidské vlasy, což znamená, že se elektrodové tetování snadno přizpůsobí nepravidelnostem pokožky a téměř není vidět. Navíc se jedná o suché elektrody, takže jsou spolehlivé i pro dlouhodobé sledování. Dokonce jim ve správném měření nezabrání ani růst vlasů, protože ty mohou růst přímo skrz samotné tetování.

Tato průlomová technologie se samozřejmě nejprve objeví v nemocnicích, ale dost možná se brzy dostane i do běžného života, kde bude detekovat i ty nejmenší záchvaty,  aby se tak zabránilo poškození mozku. Dále čtěte: Nová technologie umožní sledovat u zvířat v zoo jejich životní funkce.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve