Nová technologie umožní sledovat u zvířat v zoo jejich životní funkce

 Technologie 
04. května 2020 15:42 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Životní funkce zvířat bude hlídat nová technologie Depositphotos
Nových technologií se brzy dočkají i zvířata žijící v zoologických zahradách po celém světě. Díky novým kamerám u zvířat ošetřovatelé mohou sledovat například srdeční funkce nebo dýchání, a to všechno na dálku a z bezpečné vzdálenosti.

Mnoho zvířat i přes fakt, že celý život žijí v zoo, je nebezpečných. Především pak například kočkovité šelmy. Pokud chtějí ošetřovatelé prověřit jejich zdravotní stav, často je musí nejprve veterináři uspat. A tak je na světě kamera, která zvířata ušetří stresu i narkózy a změří jejich základní životní funkce.

Počítačová zvířecí kamera

Na světě je už prototyp zařízení obsahující digitální videokameru s vysokým rozlišením, teleobjektiv a program ke zpracování signálu. Program analyzuje příchozí obrazy a určuje zvířecí dech a srdeční frekvenci na základě drobných pohybů, jako je expanze v hrudi a menší rytmické pohyby celého těla.

Novou technologii už otestovali v zoo v australském Adelaide, a to na 10 druzích včetně lvů, pand, tygrů, orangutanů a malých modrých tučňáků. Téměř jedinou výjimkou, kdy novou technologii nepůjde použít, jsou želvy, které svoje tělo skrývají pod krunýřem.

Nová technologie podle výsledků testů může zvýšit bezpečnost zvířat i lidí. Stává se totiž poměrně často, že vyšetření zvířat staršími technologiemi je nebezpečné pro veterináře a ošetřovatele a stresující pro zvířata.

A tak nový způsob, jak provádět přesná, neinvazivní měření zdravotního stavu divoké zvěře z bezpečné vzdálenosti, otevírá zcela nové možnosti a je také mnohem bezpečnější.

Vědci ovšem chtějí zajít ještě dál a novou technologii vyzkoušet také na populaci divokých zvířat, aby zjistili, zda by mohla fungovat jako potenciální nástroj ochrany.

Umí si také představit úpravu této technologie pro lidské účely. Například na letištích by mohla být použita pro hromadné zdravotní prohlídky dýchání cestujících a srdeční frekvence během epidemií a pandemií.

Využít by se dala i na novorozeneckých odděleních, kde by tato technologie mohla zcela nahradit elektrody, kterými jsou obvykle novorozenci připojeni k přístrojům. Rovněž by potenciálně tuto technologii šlo využít i ve fitness centrech nebo naopak v domech pro seniory. Dále čtěte: Vyvíjejí se biosenzory, které uhlídají zdraví pacienta v pohodlí domova.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod