Umělá inteligence převede myšlenky na text

 Technologie 
06. dubna 2020 15:03 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Nová technologie pomůže tisícům lidí Depositphotos
Neurovědci přišli s opravdu vyspělou technologií. Jde o program umělé inteligence, který dokáže proměnit myšlenky v text. Tato technologie má potenciál pomoci lehce komunikovat milionům lidí, kteří trpí poruchami řeči.

Vědci využili schopnosti umělé inteligence, která se podobá překladu textu do různých jazyků, jako například v internetových překladačích. Na rozdíl od převodu textu z jednoho jazyka do jiného jde v tomto případě o převod nervových signálů v mozku na text.

Testování na lidech

K ověření hypotézy vědci využili testování na lidech. Implantovali elektrody do mozku čtyř účastníků s epilepsií, aby sledovali jejich řeč. Každá osoba pak nahlas přečetla věty ze dvou datových souborů. Jednalo se o sadu obrazových popisů složených z 30 vět a 125 jedinečných slov a sadu, která obsahovala 460 vět a asi 1 800 jedinečných slov.

Každý účastník četl 50 vět několikrát nahlas, včetně textu jako například "Tina Turner je popová zpěvačka“ a "v kuchyni je chaos“. Vědci přitom sledovali jejich mozkovou aktivitu. Poté vložili data do algoritmu strojového učení, který dokáže přepnout mozkové vlny na řetězec čísel, který kóduje věty. V jiné části systému byla čísla převedena zpět na posloupnost slov.

Na začátku bylo mnoho chyb

Na začátku systém přišel s několika nesmyslnými frázemi, jako například "špenát byl slavný zpěvák“, nebo s větami se špatnou gramatikou typu „několik dospělých, které děti jedly“. Postupem času se ale vědcům systém podařilo vyladit.

Nakonec systém vykázal 97 procent vět správně. Algoritmus přesto zatím zpracovává pouze malé množství vět a slov ve srovnání s tím, co by si jeho uživatel přál či potřeboval.

Vědci tak na systému musí ještě nějaký čas pracovat, aby ho co nejvíce zdokonalili. I tak se ale jedná o převratnou technologii, která v budoucnu pomůže tisícům lidí s vadou řeči normálně komunikovat. Dále čtěte: Vědci objevili matematická pravidla podporující růst mozku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008