Tým vědců navrhl robotické gumové prsty, které se v horku potí. Mají povlak analogický s lidskou kůží

 Technologie 
01. dubna 2020 09:22 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Robot se umí sám ochladit Mishra et al., Sci Robot. 5, eaaz3918
Tým robotiků a chemiků navrhl robotické gumové prsty, které se začnou "potit", kdykoli se jejich stroj začne přehřívat. Prsty robota mají povlak, analogický s lidskou kůží, s póry, které se otevřou, když jsou zahřáté a začnou uvolňovat kapalinu uvnitř.

Vědci totiž zjistili, že ventilátor uvolňující „pot“ z prstů chladí robota asi šestkrát rychleji.

Propocené ruce

Mírně chvějící se zpocené prsty jsou sebevědomým krokem správným směrem k navrhování robotů z plastu, látky nebo jiných izolačních komponent. Tito roboti ale budou potřebovat způsob, jak regulovat svou teplotu.

Stejně jako auta a počítače se i roboti mohou přehřát. Pokud se neochladí, mohou se rozbít. Mnoho robotů dnes pracuje na principu toho, že chladicí voda proudí přes stroj a udržuje ho tak v chodu. Ale to se týká celokovových robotů, budoucnost však leží hlavně v robotech z měkčích materiálů.

Vědci proto vyvinuli způsob, jak roboty budoucnosti ochlazovat. Prsty robota vyrobili z plastu podobného tomu, který se používá v kontaktních čočkách. Čerpadlo zabudovali do každé kovové části, a to tlačí vodu až k povrchu materiálu. Prsty ale nepropustí ani kapku, dokud se stroj nezahřeje na určitou teplotu. Plast pak otevře své póry a začne vytékat voda.

Má to jeden háček

Pocení robotické ruky zpomalí přehřívání stroje, ale problém je, že nádrž na chladicí kapalinu je omezená. V továrním prostředí by tak někdo musel stále doplňovat tekutinu, popřípadě by robot musel být napojen na nějaký zdroj chladicí kapaliny.

V budoucnu se tým chce přesvědčit, zda lze pot využít i jinde, například u detekování chemikálií. Pokud tekutina vytéká z robotických rukou na cokoli, s čím manipuluje, teoreticky by mohla rozpustit chemikálie a dokonce vyhodnotit, kolik z každé molekuly je přítomno. To by se dalo využít například v zemědělství pro analýzu pesticidů na plodinách. Dále čtěte: Tento stroj mění ve vesmíru moč na vodu.

Témata: robot, chlazení, ruce, pocení
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod