Nad vodou i pod vodou. Tahle luxusní střela umí všechno

 Technologie 
01. května 2022 09:29 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Na moře míří další adrenalinový zážitek iSpace2o /volný zdroj
Říká se jí ponorné křídlo a jde o vůbec první loď svého druhu. Dokáže se totiž vznášet velkou rychlostí těsně nad hladinou, nebo se naopak potopit do zajímavé hloubky.

Italská firma iSpace2o už zahájila dokonce výrobu lodi Deepseaker DS1. Tento stroj se zvedne z vody a klouže těsně nad hladinou rychlostí až 43 km/h. Také se dokáže ponořit až do hloubky 50 metrů, popisuje New Atlas.

Elektrická, ale dlouho vydrží

Loď je plně elektrická, poháněná tichými tryskami Deepspeed. Energie jí jen tak nedojde, protože když se loď zvedne z vody, výrazně se sníží její odpor a tím se zase zvýší její účinný dosah, tedy dojezd. Navíc firma zvažuje i vodíkovou verzi této zajímavé lodi.

Zajímavé je i to, že loď bude disponovat téměř neomezeným přísunem kyslíku pro čtyřčlennou kabinu DS1. Tato technologie využívá elektrickou odstředivku k umístění mořské vody pod nízký tlak, přičemž se vylouhuje rozpuštěný kyslík, který se vrací zpět do tzv. dýchacího systému lodi, tedy v té chvíli fungující v ponorkovém módu.

Moderní technologie v interiéru

Těmi bude loď doslova nabitá. K dispozici bude AI navigace, nafukovací airbagy, které vynesou plavidlo na povrch v případě nouze, head-up displej inspirovaný AR, vestavěné GoPro, hydrofony pro podvodní audio a dvouplášťovou konstrukci, která dokáže udržet kabinu chráněnou, i když náraz poškodí exteriér.

A k čemu je taková loď dobrá? Najdou se jistě tací, kdo si takovou loď pořídí do svého portfolia jachet a užijí si trochu adrenalinu. Deepseaker se určitě uplatní i v cestovním ruchu, jako poměrně rychlé plavidlo a ponorka pro turisty. A údajně už o loď projevili zájem i provozovatelé velkých zaoceánských výletních lodí. Pro své cestující tak budou mít další atrakci.

Zdroj: New Atlas, iSpace2o

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve