Unikátní kosmický balón: Zajímavý projekt nabízí cesty do vesmíru plné luxusu

 Technologie 
20. dubna 2022 15:26 / Lukáš Bauer
  0
📷
3 fotografie v galerii
Vesmírný balón doletí až na samou hranici vesmíru Space Perspective / volný zdroj foto
Americká společnost Space Perspective představila koncept vskutku pozoruhodného vesmírného projektu. Je jím kosmický balón - luxusně vybavený dopravní prostředek, jehož prostřednictvím budou moci lidé létat na zážitkové lety k samé hranici vesmíru. Na lety přímo do vesmíru však tento prostředek stavěný nebude.

Originální koncept zvláštního vesmírného balónu představila nedávno americká společnost Space Perspective. Zajímavý dopravní prostředek nabídne cestujícím lety do výšek, do kterých se běžně nepodívají a nejen to. Celá kabina balónu má být navíc vybavena v luxusním standardu. Balón má být navržen tak, aby dokázal letět na samou hranici vesmírného prostoru.

Samotnou kabinu balónu navrhla společnost Neptun. Kabina pro cestující je tvořena vesmírným salónkem s vysokými okny a pohodlnými sedadly. Celý interiér salónku je laděný do fialových tónů a má tlumené osvětlení pro maximální zážitek. Cestující budou moci také využít bar, kde si mohou objednat nejrůznější nápoje.

Do vesmíru nedoletí

Společnost uvádí, že balón má být schopen dosáhnout výšky okolo třiceti kilometrů nad zemským povrchem. Lidé cestující v balónu tak budou mít možnost navštívit výšku přibližně třikrát vyšší, než ve které létají dopravní letouny. Konkurenční projekty vesmírných lodí však dokáží dosáhnout výšky až 75 kilometrů nad povrchem, jako je tomu v případě Virgin Galactic.

„Dostaneme se nad 99 procent zemské atmosféry. To znamená, že cestující opravdu uvidí inkoustovou čerň vesmíru,“ uvedla pro agenturu AFP spoluzakladatelka Space Perspective Jayne Poynterová.

Může letět každý

K samotnému letu nepotřebují cestující žádný výcvik, ani nemusí splňovat žádné specifické požadavky. Jinými slovy na rozdíl od letů raketou, může balónem letět do vesmíru každý, protože během letu nedochází k působení žádných zvláštních sil. Balón stoupá rychlostí pouze 19 kilometrů za hodinu a dosažení maximální výšky mu tak zabere přibližně hodinu a půl. Výhodou letu k hranici vesmíru za pomoci balónu je také mnohem nižší cena, než je tomu v případě jiných podobných projektů.

Zdroj: Space Perspective, Engadget.

Témata: vesmír, doprava, balón,
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008