Nejdražší letadlová loď světa je konečně připravena vyplout do boje

 Vojenství 
10. dubna 2022 07:59 / Mirka Malá
  17
📷
2 fotografie v galerii
Výroba a vývoj lodi nabral celkem 12 let zpoždění US NAVY / volný zdroj foto
Řeč je o lodi USS Gerald R. Ford, nejdražší válečné lodi všech dob. V naprosté tichosti byla uznána plavbyschopnou a do bojových operací bude nasazena během letošního roku. Čtyři roky poté, co se loď už dávno měla plavit po moři.

Letadlová loď Gerald R. Ford je první z letadlových lodí třídy Ford. Ty mají být především vybaveny celou řadou nových technologií. Loď Gerald R. Ford byla navržena s novým radarovým systémem, konkrétně s dvoupásmovým radarem, má nové elektromagneticky poháněné katapulty letadel a zbraňové výtahy, nová záchytná zařízení pro letadla a řadu dalších moderních technologií. Výsledkem je vysoce účinná válečná loď schopná víceúčelových leteckých bojů.

Vývoj lodi trval dvě desetiletí

A je nutné do toho započítat i ono čtyřleté zpoždění. Jedním z posledních kamenů úrazu bylo, nebo dokonce stále je, zbraňové zvedací zařízení (AWE), která vynáší letecké bomby a střely z útrob lodi na letovou palubu. Problémy s tímto systémem byly zcela vyřešeny teprve minulý rok, uvádí DefenseOne.

Ale pojďme na začátek. Stavba letadlových lodí amerického námořnictva o nosnosti 100 000 tun  obvykle trvá pět let. Stavba Fordu začala v roce 2009, ale výrobní potíže znamenaly, že měla být uvedena do provozu až v roce 2017, tedy s osmiletým zpožděním. I tak ale Ford nemohla být okamžitě zařazena do americké námořní flotily a kvůli dalším problémům musela čekat na svolení až do prosince 2021.

USS Ford nakonec stála 13,3 miliardy dolarů, což z ní dělá jednu z nejdražších, ne-li vůbec nejdražší, lodí, jaké kdy byly vyrobeny. Cena nezahrnuje jednotkovou cenu mnoha desítek letadel, jež budou na lodi sloužit. Mezi nimi je 40 až 50 kusů stíhaček F/A-18E/F Super Hornets a F-35 Joint Strike Fighters, pět elektronických útočných letadel EA-18G Growler, 19 vrtulníků MH-60 Seahawk, čtyři letouny včasné výstrahy E-2D Hawkeye a dva nákladní transportéry MV-22B Osprey. Nezapočítávájí se také náklady na ochranu lodi, které připadají na flotilu křižníků s řízenými střelami, torpédoborců a útočných ponorek s jaderným pohonem a na logistické lodě, které zásobují Ford a její doprovod na moři.

Proč ty tajnosti

Respektive proč americké námořnictvo oficiálně neuvedlo letadlovou loď do ostrého provozu se všemi obvyklými ovacemi? Pravdou je, že USS Ford kvůli svým problémům měla jen a jen negativní publicitu, stále je to ovšem obrovská a vskutku nejmodernější letadlová loď světa. Přesto se námořnictvo nepochlubilo.

USS Ford budou snad následovat brzy další sesterské letadlové lodě třídy Ford. Budoucí USS Eterprise by teoreticky měla být vyrobena do roku 2028, a pokud na ní bude tentokrát všechno fungovat, dostane se brzy do bojového nasazení.

Zdroj: DefenseOne, Popular Mechanics.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve