Co je fosforová zbraň, která byla použita na Ukrajině? Může spálit kůži i vnitřní orgány

 Vojenství 
25. března 2022 14:15 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Fosforová munice je pro civilisty velice nebezpečná  Wikimedia Commons
Fosforová zbraň byla údajně použita Rusy na Ukrajině. Jde o zápalnou chemikálii, ovšem i přesto se nenachází na mezinárodním seznamu chemických zbraní. Co je tedy zač a jakou zkázu umí způsobit?

Bílý fosfor je bezbarvá, nicméně obvykle bílá nebo žlutá voskovitá látka. Nevyskytuje se přirozeně. Vyrábí se z fosfátových hornin. Jde o vysoce hořlavou látku, která reaguje s kyslíkem. Vzhledem k jeho hořlavosti existují v každé zemi přísné předpisy týkající se jeho výroby a manipulace s ním. Používá se hlavně v armádě, ale někdy je i součástí hnojiv, potravinářských přísad a čisticích směsí. Zpočátku se také používal v pesticidech a zábavní pyrotechnice, ale v mnoha zemích je to už zakázané, jak píše Opindia.

Jak funguje fosforová zbraň

Jak už bylo řečeno, fosforová zbraň není kategorizována jako zápalná nebo chemická zbraň. Organizace pro zákaz chemických zbraní ji proto na svém seznamu nemá. Organizace spojených národů ji však považuje za zápalnou chemikálii.

Nicméně i tady panuje v rámci OSN řada rozporů. OSN poukázala na to, že použití takových chemikálií ve zbraních poškozuje civilisty. Mohla by v takovém případě platit obecná pravidla Protokolu III o zákazech nebo omezeních použití zápalných zbraní, pokud jsou použity při vojenských akcích. Protokol III konkrétně uvádí, že se nevztahuje na munici, která je osvětlovací látkou, indikátorem, kouřem nebo signalizačním systémem, takže je vlastně velmi matoucí, zda použití fosforové zbraně lze považovat za válečný zločin či nikoli. Bílý fosfor se totiž mimo jiné běžně používá na bojištích k vyvolání kouřové clony. Protokol III konkrétně nezakazuje použití bílého fosforu ve vojenských akcích a pouze omezuje jeho použití v blízkosti civilního obyvatelstva.

Jak bílý fosfor poškozuje lidský organismus

Především nesmí přijít do kontaktu s lidskou pokožkou. Pak způsobuje popáleniny. Při kontaktu s pokožkou může produkovat několik chemikálií, jako je oxid fosforečný, který reaguje s vodou v kůži a vytváří kyselinu fosforečnou, která je vysoce žíravá.

Popáleniny bílým fosforem mohou poškodit spodní tkáně. Dále může být fosfor také absorbován do těla, kde způsobí poškození vnitřních orgánů. Navíc není snadné léčit ani mírnější povrchové popáleniny. Bílý fosfor totiž zůstane v ráně, a jakmile se třeba při výměně obvazu dostane do kontaktu s kyslíkem, znovu se vznítí. Ačkoli tedy bílý fosfor jako zbraň není zakázán, všeobecně se považuje za zakázané jeho použití tam, kde existuje možnost zásahu civilního obyvatelstva. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008