Na nebezpečné asteroidy platí technologie diamantových nástrojů

 Technologie 
15. března 2022 09:31 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Kosmická loď nebo také sonda má v září narazit do asteroidu a vychýlit ho z oběžné dráhy NASA
Právě nyní je na cestě k vybranému asteroidu kosmická loď, která má za úkol změnit jeho oběžnou dráhu. A úspěch této mise závisí do jisté míry na přesné diamantové technologii.

Mise DART byla zahájena v listopadu loňského roku a v září toho letošního má změnit dráhu malého asteroidu Dimorphos. Zda se to ale vůbec povede a pokud ano, tak o kolik, neumí nikdo předpovědět.

Diamanty pro práci s vesmírnými horninami

Před zahájením mise vědci použili vzorky odebrané ze dvou různých vesmírných hornin k testování ve snaze naplánovat náraz kosmické lodi do skutečného asteroidu. A právě tady přichází na řadu diamantová technologie. Nástroj známý jako nanoindentor má diamantový hrot ve tvaru pyramidy měřící pouze několik miliontin milimetru, jak uvedl server Space.com.

Vše je miniaturní z toho důvodu, že sondy, které ve vesmíru sbírají vzorky hornin, obvykle dopraví na Zemi vzorky o velmi malé velikosti. Například jeden z těchto vzorků pochází z japonské mise Hayabusa a vzorek má velikost zrnka.

"Jejich malá velikost představovala potenciální výzvy," uvedl v prohlášení spoluautor studie Jordi Sort, profesor výzkumu na Katalánském institutu pro výzkum a pokročilá studia na Autonomní univerzitě v Barceloně. "Tři zrnka, která jsme obdrželi, mají každé jen asi tisícinu milimetru. Přesto se nám je podařilo úspěšně otestovat pomocí pyramidového indentoru s poloměrem hrotu asi 50 nanometrů."

Jakou má mise DART šanci

Výsledky výzkumu pomocí diamantové technologie naznačují, že pokud sonda mise DART zasáhne oblast s větším množstvím prachu, dopad může být účinnější při pohybu po oběžné dráze Dimorphos. A díky italskému doprovodnému cubesatu, který letí společně se sondou, aby celou srážku zaznamenal, budou vědci schopni vidět místo dopadu před srážkou i bezprostředně po ní. Teprve až potom budou schopni vyhodnotit, zda se se svými výpočty strefili a o jak moc se podařilo asteroid vychýlit.

Zdroj: Space, News4Social.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod