Čína má vojenského robotického jaka. Určitě má větší schopnosti, než jen tahat náklad

 Vojenství 
18. února 2022 17:34 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Vojenský robot má schopnosti asi jako robotický vysavač People´s Daily (volný zdroj)
Čínští inženýři vyvinuli velkého čtyřnohého robotického jaka, údajně schopného unést tolik nákladu jako dva skuteční jakové. Nejmenovaný robot je zjevně předurčen pro vojenské použití.

Robot na čtyřech táhlých nohách a se soudkovitým tělem má kovový stojan nesoucí náklad. Čínský bulvární deník Global Times s napojením na čínskou vládu tvrdí, že unese až 160 kilogramů a zpravodajský web Čínské komunistické strany People's Daily uvádí, že robot je největší, nejtěžší a nejschopnější bojový off-road svého druhu na světě.

Zvládne skoro jakýkoliv terén

Vojenský robot vykazuje velmi silnou adaptační schopnost na různé typy terénů včetně schodů, příkopů a útesů, nemluvě o blátivých cestách, pastvinách, pouštích a sněhových polích. To naznačuje, že robo-jak má lidarový senzor, který dokáže snímat terén včetně příkopů a útesů. Ale ve skutečnosti nejde o žádný technologický zázrak. Protože tuto funkci mají i dnešní komerční robotické vysavače.

Navíc podle videa, které posoudili odborníci, je patrné, že jak má vážné problémy s překážkami, jako jsou kameny a kopcovitý terén. Video ukazuje, jak robotický jak prochází pouští a člověk ho ovládá dálkovým ovládáním. Všechno to vypadá působivě, dokud si neuvědomíte, že většina skutečných záběrů je ze samotného jaka kráčejícího po rovném terénu nebo zpevněných svazích. Pokaždé, když jak zamíří do nezpevněného terénu, zejména do terénu posetého kameny nebo do nezpevněného svahu, přijde střih a jiný záběr.

Jak využít jaka vojensky

Určitě má větší schopnosti, než jen tahat náklad. Může podporovat pozemní jednotky a místo nákladu určitě unese nějaké zbraňové systémy.

Problémem čínského jaka je ale to, že není na potřebné technologické úrovni. Jiné armády už podobné roboty představily před deseti lety a tou dobou měly dokonce větší schopnosti než současný čínský jak.

A úplně nejdůležitější věc na konec. Tito roboti by sice obecně mohli nabídnout pozemním jednotkám určité služby, jejich obrovským problémem jsou ale baterie. Jakmile se vybijí, nikdo s nimi nehne a trvá hodiny, než se baterie zase dobijí. A to je důvod, proč ani Američané tuto technologii do své armády ještě neimplementovali.

Zdroj: Popular Mechanics, Daily Mail.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve