Proč umělá inteligence představuje riziko rozpoutání třetí světové války

 Vojenství 
06. února 2022 08:28 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Ruské jaderné torpédo Poseidon patří mezi kritické zbraně s umělou inteligencí Russian Defense Ministry (volný zdroj foto)
Umělá inteligence stále více proniká i do vojenské techniky. Existuje ovšem riziko, že tzv. předání kontroly umělé inteligenci nad jadernými zbraněmi by mohlo vyvolat apokalyptický konflikt.

Jak totiž umělá inteligence přebírá větší roli v ovládání ničivých zbraní, zvyšuje se šance, že technologie udělá chybu a rozpoutá třetí světovou válku.

Které zbraně jsou rizikem už dnes

Patří mezi ně například americký jaderný bombardér B-21, čínské hypersonické střely s umělou inteligencí a ruský jaderný dron Poseidon. Expert Zachary Kellenborn ze Schar School of Policy and Government varoval, že "pokud by umělé inteligence ovládaly jaderné zbraně, mohli bychom být všichni mrtví. Vojáci stále více začleňují autonomní funkce do zbraňových systémů a neexistuje žádná záruka, že některá armáda nepověří umělou inteligenci odpalováním jaderných zbraní.“

Podle Kellenborna je největším rizikem právě chyba, kterou může umělá inteligence udělat při vyhodnocování informací, protože špionážní zdroje jí nemusí poskytnout ucelený pohled na konkrétní situaci.

Učení umělé inteligence u jaderných zbraní také představuje velkou výzvu, protože jaderné zbraně byly naštěstí v historii použity pouze dvakrát v Hirošimě a Nagasaki, což znamená, že se vlastně umělá inteligence nemá podle čeho učit. Navzdory těmto obavám je po celém světě již zavedena řada vojenských systémů  s umělou inteligencí včetně jaderných zbraní. 

Riziko ruské mrtvé ruky

V posledních letech Rusko modernizovalo své takzvané "zařízení soudného dne“ známé jako "mrtvá ruka“. Tato poslední obranná linie v jaderné válce by vypálila každou ruskou atomovku najednou, což by zaručilo úplné zničení nepřítele. Tento systém byl vyvinut během studené války a má se za to, že během několika posledních let dostal upgrade s umělou inteligencí. V roce 2018 expert na jaderné odzbrojení Dr. Bruce Blair řekl, že věří, že systém je zranitelný vůči kybernetickému útoku, který by se mohl ukázat jako katastrofální. Systémy mrtvých rukou mají poskytovat zálohu pro případ, že dojde k eliminaci členů státního jaderného velitelství. 

V květnu 2018 Vladimir Putin spustil projekt ruského podvodního jaderného dronu. Jaderný dron Poseidon, který má být dokončen do roku 2027, je navržen tak, aby zničil nepřátelské námořní základny dvěma megatunami jaderné energie. Dokumenty amerického námořnictva jej popisují jako mezikontinentální jaderně vyzbrojené autonomní torpédo k použití jako zbraň druhého úderu v případě jaderného útoku. Velká nezodpovězená otázka ohledně Poseidona ale je, co přesně dělá tento dron autonomně. Navíc mezi odbornou veřejností panuje důvodná obava, že vypuštění takového podvodního dronu by vyvolalo obrovskou tsunami.

A pak je tu tedy také americký bombardér B-21, který také může sám létat pomocí umělé inteligence k vyhledání cílů a vyhnout se detekci. A v neposlední řadě je ve hře také Čína, která tvrdí,  že její hypersonické střely řízené umělou inteligencí mohou zasáhnout cíle s 10krát větší přesností než střela řízená člověkem.

Zdroj: NY Post, The Sun.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve