Čím dnes jezdí četníci v St. Tropez? Strážmistr Cruchot by se divil

 Auto-Moto 
31. ledna 2022 15:08 / Ema Maxová
  0
📷
4 fotografie v galerii
I v četnických barvách má 3008 šarm a eleganci TZ Peugeot
Legendární francouzský film Četník ze Saint-Tropez patří k zlatému fondu světové kinematografie. Ikonická postava strážmistra Cruchota ztvárněná Luisem de Funèsem nás baví dodnes. Tento film také přiblížil světu francouzské četnictvo, i když dost humorným možná až trochu posměšným způsobem.

Určitě si vybavíte nezapomenutelné scény, ve kterých se krásnou provensálskou krajinou řítí Citroën „Kachna“ jakožto typické četnické auto. Možná se budete divit, jak vypadají typická auta národního četnického sboru dnes. Četník ze Saint-Tropez by zřejmě nevěřil vlastním očím. 

Jediné, co mají tehdejší a dnešní četnická auta společného, je původ. I dnes francouzské ministerstvo vnitra preferuje vozy vyrobené ve Francii. Další kritéria výběru jsou ekologický a úsporný provoz, vysoká spolehlivost, příznivá zůstatková hodnota a dynamický výkon. Těmto požadavkům takřka do puntíku vyhověl Peugeot 3008 Hybrid vyráběný ve francouzském městě Sochaux. Ministr tedy schválil nákup prvních 395 kusů. Na jaře pak prý objedná další. Cílem je totiž elektrifikovat celou policejní a četnickou flotilu vozů ve Francii.

Peugeot 3008 Hybrid je plug-in hybridní SUV. Na jedno nabití ujede na elektřinu až 56 kilometrů. Pohání ho benzínový motor o výkonu 180 koní společně s elektromotorem o výkonu 110 koní. Dohromady dosáhnou úctyhodného výkonu 225 koní a točivého momentu 360 Nm. Díky tomu zrychlí z 0 na 100 km/h za 8,7 vteřiny (výkonnější varianta 3008 Hybrid4 dokonce za 5,9 vteřiny), což se při stíhání zloduchů náramně hodí. 

Další velkou výhodou plug-in hybridního vozu, kterou strážci zákona určitě ocení, je možnost jízdy na elektřinu, tedy zcela bezhlučně. Přijet na místo policejního zásahu naprosto potichu a nepozorovaně přinese četníkům výhodu momentu překvapení.

Důležitým policejním fíglem je zůstat v utajení, proto se některé vozy nepolepují typickými četnickými symboly a barvami, ale zůstávají anonymně modré. Ostatní auta ovšem potřebují budit respekt a být patřičně rozeznatelná, proto jsou opatřena sítotiskem. Ten dělá specializovaná firma v závodě EGP v serverofrancouzském městě Hordain. Sítotisk není jednoduchou záležitostí a udělat jej tak, aby vydržel po celou dobu životnosti vozu, je umění. Proto jsou služby specializovaných firem vysoce ceněné. Závod EGP se tak stará o všechna vozidla koncernu Stellantis. S obří zakázkou pro četníky má tedy na dlouho vystaráno.

Peugeot 3008 je ovšem vhodnou volbou, i když nechytáte zločince. Ostatně jedná se o druhý nejprodávanější osobní model značky Peugeot v Česku. Celkem se ho ve světě vyrobilo už přes milion kusů, což z něj činí jeden z nejúspěšnějších modelů značky. Navíc při svém uvedení na trh získal titul Evropské auto roku, a to jako jediné SUV ve více než padesátileté historii této ankety. V Česku můžete koupit verze se spalovacím motorem, ale také zmíněné plug-in hybridy, a to ve dvou variantách: předokolka 3008 Hybrid 225 a čtyřkolka 3008 Hybrid4 o výkonu rovných 300 koní. Obě výkonové varianty ujedou čistě na elektřinu téměř 60 kilometrů, což jim dává oprávnění nosit SPZky s písmeny EL a využívat tak veškerých výhod elektromobilů včetně parkování zdarma na modrých zónách.

Zdroj: Peugeot.

Témata: auto, moto, elektromobil
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?