Je krásnější než raketoplán. Radian One je nové vesmírné plavidlo budoucnosti

 Letectví 
24. ledna 2022 07:13 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Nádherný stroj bude umět létat do vesmíru i na Zemi Radian Aerospace (volný zdroj foto)
Vývoj vesmírných lodí a raket jakoby neznal hranice. Tohle je ale rozhodně ten nejrásnější počin, který má změnit vesmírné létání.

Radian One je orbitální vesmírné letadlo, které bude létat s posádkou, o kterém se mluví jako o radikální změně vesmírného i pozemského létání.

Krásnější než raketoplán, ale mnohem schopnější

Radian One je ambiciózní letadlo. Je navrženo tak, aby startovalo a přistávalo vodorovně na přistávací dráze, na rozdíl od starých orbitálních raketoplánů NASA, které přistávaly vodorovně, ale musely startovat vertikálně pomocí raketových posilovačů.

Nové vesmírné letadlo bude plně opakovaně použitelné a schopné strávit až pět dní na oběžné dráze. A podobně rychle bude zase na Zemi připraveno k novému startu, pravděpodobně už během 48 hodin po přistání. Radian One je navržen tak, aby na jeho palubě mohla letět posádka i náklad.

Ale Radian nebude sloužit jen vesmírným letům. Letadlo bude samozřejmě umět létat i tady na Zemi, kde může velmi dobře sloužit jako nákladní stroj, který uveze až 2270 kilogramů nákladu kamkoliv na planetě, a to za méně než hodinu.

Létat může i na civilní letiště

A to bude obrovská výhoda tohoto futuristického stroje, který pro svůj start i přistání potřebuje jen běžnou dráhu o délce 3 kilometry. To letadlu umožní přístup na prakticky všechna velká světová letiště, jako jsou například britské Heathrow, Gatwick, ale i Stansted.

Všechny výhody Radianu znamenají, že letadlo bude mít schopnosti, které nelze najít u vesmírných lodí s tradičními nosnými raketami, a to včetně SpaceX Crew Dragon.

Zdroj: Space, Daily Mail.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod