Američané ukázali koncept svého nového torpédoborce

 Vojenství 
14. ledna 2022 11:27 / Mirka Malá
  2
📷
2 fotografie v galerii
Oproti současným torpédoborcům dojde pravděpodobně zejména ke změně trupu US Navy (volný zdroj)
Americké námořnictvo představilo svůj nejnovější koncept pro torpédoborec s pracovnín názvem DDG(X), což má být velkoplošný bojový obr nové generace, který nahradí torpédoborce třídy Arleigh Burke.

S největší pravděpodobností u nových torpédoborců půjde především o inovaci trupu, namísto bojových systémů. Ty současné, které využívá třída Arleigh Burke, jsou totiž moderní a dostačující. Je také ještě pravděpodobné, že současný koncept torpédoborce bude co do tvaru ještě upravován.

Jaké lodě to tedy budou?

Tato plavidla budou vybavena radarem SPY-6(V)1 a nejnovější verzí zbraňového systému Aegis, známého jako Baseline10. Koncept lodi obsahuje také několik vysokoenergetických laserů včetně jedné 150kw zbraně před nástavbou a umístěné těsně za ní, což by mohlo být 32 vertikálních odpalovacích systémů Mk 41 nebo 12 velkých odpalovacích zařízení raket.

Loď by mohla také potenciálně nést dva 600kw vysokoenergetické lasery umístěné směrem k zádi. Aby se snížilo riziko stavby nového plavidla, plánuje se vybudování pozemních testovacích míst pro formu trupu a jeho integrovaný energetický systém ve válečných centrech námořnictva v Pensylvánii a Marylandu.

Než se ale nové torpédoborce dostanou na moře, uběhne ještě řada let. Výroba je zatím plánována až na rok 2028. Do té doby si bude muset námořnictvo vystačit se třídou Arleigh Burke.

Torpédoborce Arleigh Burke jsou na moři od roku 1989

A to je už docela dlouho. První loď byla skutečně uvedena do provozu už v roce 1989. Jak už bylo řečeno, tyto torpédoborce jsou nyní vybaveny zbraňovým systémem Aegis určeným k obraně proti balistickým raketám středního dosahu.

Torpédoborce obvykle doprovází letadlové lodě, a proto jsou vybaveny pro protilodní, protiponorkový a protiletadlový boj. Třída Arleigh Burke byla dlouho ve službě mezi torpédoborci sama, v roce 2016 ji doplnila třída Zumwalt. Místo původních plánovaných 32 torpédoborců této třídy se ale zatím podařilo vyrobit pouze tři lodě.

Zdroj: Breaking Defense, Wikipedia.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve