Americké letectvo předvedlo klíčovou energetickou technologii pro přenos energie z vesmíru na Zemi

 Vojenství 
07. ledna 2022 09:48 / Mirka Malá
  31
📷
1 fotografie v galerii
Zachycená sluneční energie bude z vesmíru posílána přímo na Zemi US Air Force Research Laboratory (volný zdroj foto)
Americké letectvo předvedlo klíčovou energetickou technologii, která by již brzy, tedy v řádu několika let, mohla poskytovat neomezenou energii vojenským silám a která má jasné uplatnění i v civilním sektoru.

Pozemní zkouška, která se konala v Albuquerque, byla první z několika klíčových demonstrací hardwaru na podporu připravovaného satelitního programu Arachne, což je experiment, který má dokázat, že vesmírné solární systémy jsou reálné. Očekává se, že bude spuštěn v roce 2025. Arachne je součástí většího projektu Space Solar Power Incremental Demonstrations and Research (SSPIDR).

Vesmírná solární energie je bezpečná a nikdy nedojde

Solární energie je považována za jedno z možných řešení celosvětových energetických požadavků amerických ozbrojených sil, zejména v oblastech konfliktů. Dnes se z velké části využívají dieselové generátory. A to znamená především nutné a bezpečné zásobování.

Pozemní solární energie zase může být ovlivněna měnícími se povětrnostními podmínkami, kdežto vesmír naopak nemá žádné počasí. Shromažďování solární energie ve vesmíru je také mnohem efektivnější kvůli chybějící atmosféře mezi Sluncem a solárními panely. Výsledkem je, že solární panely ve vesmíru mohou shromáždit mnohem více energie než stejný počet panelů na Zemi.

Jak ji ale armáda dostane zpět na Zemi? Vědci  věří, že odpovědí je přeměna sluneční energie na radiofrekvenční energii nebo mikrovlnné záření, které by pak mohlo být vysíláno přímo do pozemní sběrné stanice. Stanice poté přemění energii na použitelnou elektřinu. Arachne si klade za cíl demonstrovat ve vesmíru veškerou technologii nezbytnou k zachycení sluneční energie a její následné přeměně na RF energii.

Bude vesmírná energie jen pro armádu?

Pokud budou Arachne a další experimenty po celém světě úspěšné, vesmírná sluneční energie by mohla mít obrovské důsledky pro lidskou společnost. Budoucí technologie by mohly pohánět celá města a poskytovat čistou energii bez použití uhlí nebo jaderné energie. A navíc je to bezpečné. Vědci tvrdí, že vysokofrekvenční energie je bezpečná nejen pro lidi, ale i pro zvířata včetně ptáků.

Taková energie by navíc byla velmi levná a tento fakt zcela jistě nebude vyhovovat firmám, které celosvětově v energetice podnikají.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít