Co dělat, když vás po cestě na hory přepadne sněhová vánice

 Auto-Moto 
26. prosince 2021 07:06 / Mirka Malá
  7
📷
1 fotografie v galerii
Jízda ve sněhové vánici je riskantní Shutterstock
Vánoční svátky se kvapem blíží a možná se i vy vydáte na hory. Zatím ale předpovědi počasí nejsou dvakrát příznivé a může se snadno stát, že vás cestou přepadne sněhová vánice nebo husté sněžení.

A právě v takových chvílích se řada řidičů chová nesprávně. Přinejmenším tím, že se snaží i přes velkou nepřízeň počasí dojet za každou cenu do cíle. Výsledkem je v lepším případě uvíznutí někde v kopci, nebo nehoda.

Co tedy dělat?

V první řadě je potřeba jet opravdu velmi pomalu, vyhnete se tak minimálně tomu, že vaše auto skončí v příkopu. Pokud jedete na nějaké odlehlejší horské místo, dejte někomu vědět, kam jedete a jakou cestou se vydáte. Pokud se něco stane, tato osoba bude vědět, kde začít hledat. Než se vydáte na cestu, nabijte si telefon. Pokud byste někde uvízli na delší dobu, může se stát, že si mobil ani v autě nedobijete. A také si vemte nějaké drobné zásoby jídla a hlavně pití.

Pokud během jízdy dostanete smyk, zachovejte klid, uvolněte nohu z plynu a natočte kola ve směru, kterým chcete, aby jela přední část vozu. Pokud máte protiblokovací brzdový systém ABS, sešlápněte brzdový pedál rovnoměrně. Nikdy s ABS nebrzděte agresivně. Pokud máte problémy s viděním kvůli povětrnostním podmínkám, zastavte na kraji silnice, dokud se viditelnost nezlepší. Vypněte světla a využijte blikačky. Tak totiž zabráníte tomu, že jiné auto bude omylem sledovat vaše koncová světla a nakonec do vás narazí.

Co dělat, když uvíznete ve vánici

Pokud vaše auto uvízne během vánice, zůstaňte ve vozidle! Pokud opustíte vozidlo, rychle se dezorientujete ve větru hnaném sněhu a chladu, pokud místo dobře neznáte. Nechte motor běžet každou hodinu asi 10 minut, aby se zahřál. Za chodu motoru pootevřete okno, abyste předešli otravě oxidem uhelnatým. Odstraňte sníh z výfukového potrubí, abyste zabránili otravě plynem. Buďte viditelní pro záchranáře. V noci zapínejte světla, když běží motor. Jakmile přestane padat sníh, zvedněte kapotu, abyste dali najevo, že potřebujete pomoc.

Zdroj: Wheather.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008