Technologie pěstování chili papriček ve vesmíru prolomila hned dva světové rekordy

 Technologie 
10. prosince 2021 14:05 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Technologie vesmírného pěstování potravin se osvědčila NASA
Technologický experiment NASA s rostlinami, který spočíval v pěstování a sklizni chili papriček ve vesmíru, překonal rekord v nakrmení astronautů plodinou pěstovanou ve vesmíru.

A to není všechno. Experiment se také zapsal do historie jako nejdelší, který se uskutečnil na Mezinárodní vesmírné stanici. Bylo to podruhé, co se chili papričky pěstovaly ve vesmíru. Posádka ISS je ale poprvé použila v tacos spolu s hovězím fajita a zeleninou. 

Papričky ve vesmíru rostou pomaleji

Rostliny chili papriček měly ve srovnání s testy na Zemi mírně zpoždění, takže experiment na vesmíré stanici musel být prodloužen o dalších 17 dní. Semena paprik v technologickém centru experimentu Plant Habitat-04 (PH-04) rostla čtyři měsíce, než byla nakonec v říjnu sklizena. Díky tomu se sklizeň časově shodovala s výměnou posádek na ISS, takže vesmírné papričky mohly ochutnat hned dvě posádky astronautů.

U tohoto experimentu se původně očekávalo, že papričky porostou 120 dní, ve skutečnosti však nakonec rostly 137 dní, což z nich dělá nejdelší experiment ve vesmíru. Předchozí nejdelší experiment byl proveden v roce 2016, kdy se květy cínie pěstovaly po dobu 90 dnů.

Taco je nyní pravděpodobně díky tomuto úspěchu nejoblíbenějším jídlem, které si astronauti ve vesmíru užívají po sklizni vesnírných chili papriček. Astronautka Kayla Barron nedávno zveřejnila na Facebooku a Instagramu, že si posádka naservírovala čerstvé papričky jako součást taco noci, kterou si astronauté uspořádali.

Dalším experimentem bude pěstování vesmírných rajčat

NASA uvedla, že po úspěchu experimentu PH-04 budou další plodinou, kterou tým z Kennedyho vesmírného střediska plánuje na mezinárodní vesmírné stanici pěstovat, zakrslá rajčata a testování nových druhů listové zeleniny. "Šli jsme do tohoto experimentu s vědomím, že nebude snadné pěstovat papriky v mikrogravitaci, ale tento experiment byl velmi úspěšnou ukázkou toho, že jsme na správné cestě v produkci vesmírných plodin," řekl šéf experimentu Matt Romeyn. Cílem těchto experimentů je umožnit životaschopnou a udržitelnou produkci plodin pro budoucí dlouhodobé mise na Měsíc a případně na Mars. Dále čtěte: Takto bude vypadat nová vesmírná stanice na nízké oběžné dráze Země.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008