Rusko vypustilo na oběžnou dráhu utajovaný vojenský satelit

 Vojenství 
06. prosince 2021 16:29 / Mirka Malá
  9
📷
2 fotografie v galerii
Satelit má být součástí raketového varovného systému RKK Energia (volný zdroj foto)
Rusko ve čtvrtek úspěšně umístilo na oběžnou dráhu vojenský satelit, o kterém se předpokládá, že je součástí kremelského protiraketového systému včasného varování.

Raketa Sojuz nesoucí utajovaný náklad odstartovala z kosmodromu Pleseck na severu Ruska ve čtvrtek v časných ranních hodinách, uvedlo ruské ministerstvo obrany. V 01:09 GMT byla vypuštěna raketa, která uvedla na oběžnou dráhu kosmický aparát v zájmu ministerstva obrany, informovalo ministerstvo v prohlášení zveřejněném tiskovou agenturou Interfax. Další podrobnosti neuvedl. Je pravděpodobné, že raketa nesla na palubě satelit Tundra.

Co je Tundra

Jak uvedla agentura Interfax, Rusko již dříve vypustilo několik satelitů Tundra, a to v letech 2015, 2017 a 2019. Specializovaný web Russian Space Web uvedl, že čtvrteční start odpovídal předchozím misím dodávajícím satelity pro ruský raketový varovný systém s názvem Kupol nebo Dome.

Systém Kupol, který byl odhalen v roce 2019, je navržen tak, aby detekoval starty balistických střel a sledoval je na místo jejich přistání, ačkoliv jeho přesná konfigurace není známa. V roce 2018 Spojené státy americké, které podezřívají Rusko ze snahy o vývoj vesmírných zbraní, uvedly, že jsou znepokojeny velmi abnormálním chováním ruského satelitu. Moskva odmítla to, co nazvala nepodloženými obviněními.

Minulý týden Rusko čelilo mezinárodní reakci poté, co jeho armáda zničila satelit, který vytvořil mrak vesmírného odpadu, jež přinutil posádku Mezinárodní vesmírné stanice k bezpečnostním opatřením přímo na palubě.

Podle ruské firmy RKK Energia by její satelity mohly detekovat cíle až do výšky 1000 kilometrů nad zemským povrchem, což je podstatně výše, než normálně většina balistických střel létá. Mezi detekovatelné cíle patří i hypersonické střely, strategické bombardéry, manévrující satelity na nízké orbitální dráze a vesmírný odpad obíhající až 36 000 kilometrů nad povrchem Země. Satelit by měl využívat senzory pracující v pěti spektrálních rozsazích, a to ultrafialové, optické a tři typy infračerveného světla. Dále čtěte: Čína v tichosti staví modely amerických letadlových lodí, jak odhalily satelitní snímky.

Zdroj: Phys.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve