Ruské potopené jaderné ponorky představují nebezpečí pro životní prostředí

 Vojenství 
07. září 2020 08:17 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Dvě ruské jaderné ponorky ohrožují život v Barentsově moři Bellona
Vlády a ekologické skupiny se obávají, že potopené ruské ponorky s jaderným palivem by mohly způsobit jadernou katastrofu. Ruská vláda pracuje na vyřešení problému, který někteří odborníci nazývají potenciálním "Černobylem ve zpomaleném pohybu na mořském dně“.

Dědictví studené války ohrožuje obyvatele a životní prostředí Ruska a potenciálně by mohlo ozářit velkou část Barentsova moře. Dvě sovětské ponorky s jaderným pohonem sedí na dně oceánu a mohlo by se z nich uvolnit radioaktivní palivo do okolních vod.

Na dně moří tiká jaderná bomba

Sovětský svaz během studené války postavil 400 ponorek na jaderný pohon. Drtivá většina byla buď vyřazena, nebo dodnes slouží u ruského námořnictva. Několik ponorek je však uvězněno v nejistých podmínkách a leží na dně mořského dna s neporušenými zásobami uranového paliva. Rusko se nyní snaží zajistit bezpečnost především dvou ponorek, a to K-27 a K-159.

K-27 byla ponorka sovětského námořnictva, která byla vybavena novým reaktorem na tekutý kov. V roce 1968 utrpěla tak vážnou nehodu reaktoru, že devět sovětských námořníků dostalo smrtelné dávky radiace. V roce 1982 byla ponorka potopena u ruského ostrova Nová země s porouchaným reaktorem na palubě.

K-159 byla ponorka třídy Listopad, která před odchodem do důchodu v roce 1989 sloužila docela typickou kariéru u sovětské severní flotily. V roce 2003 se však K-159  potopila během demontáže a zabila devět námořníků. Loď stále leží na dně a opět s reaktorem na palubě.

Radiace může zničit vše živé

Ochránci životního prostředí v Norsku a Rusku se obávají, že se reaktory na obou ponorkách nakonec porouchají a uvolní obrovské množství radiace.

Účinky těchto úniků by se mohly pohybovat od zvýšené radiace v místě až po vyhlazení populací místních ryb a zvířat, zejména pak populací tresek v Barentsově moři, což by místní rybáře stálo odhadem 1,5 miliardy dolarů ročně.

Zatímco ruská státní jaderná společnost Rosatom byla pověřena zabezpečením ponorek, potýká se s nedostatkem financí, což vyústilo v závod s časem a korozí slanou vodou.

Přestože Rusko už ohlásilo před nějakým časem svoji snahu o zabezpečení těchto dvou tikajících atomových bomb v podobě potopených ponorek, ve skutečnosti práce postupují velmi pomalu, pokud vůbec. Svědcí o tom právě potíže s financováním. Je jasné, že obě ponorky, od kterých hrozí největší nebezpečí, nebudou zabezpečeny ani v řádu několika následujicích let. Vlády okolních států i různé organizace proto opakovaně upozorňují na obrovská rizika, která jsou s liknavostí Ruska spojena. Dále čtěte: Toto je nejmenší americká válečná loď. V námořnictvu odvádí spoustu práce.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum