Vesmírného odpadu je stále více. Pomocí nové metody jej bude možné sledovat

 Technologie 
26. srpna 2020 08:26 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Vesmír okolo nás jsme už pořádně zaneřádili Pixabay
Neuvidíte to, když se podíváte na noční oblohu, ale kolem Země je spousta nezdravých věcí. Kousky zaniklých satelitů, odhozených raketových částí a dalších uměle vytvořených zbytků kosmických zařízení, jež obíhají naši planetu jako obrovský odpadkový koš.

Sledování polohy těchto objektů je důležité pro bezpečnost pracujících satelitů, stejně jako pro posádkové mise a dokonce i pro samotnou Mezinárodní kosmickou stanici.

Laser v tomto případě přesný není

Vědci v MIT proto vymýšlejí novou technologii pro sledování těchto úlomků za denního světla, zatímco dosud se tak dělo jen v malých časových oknech.

Vystřelování laserů do vesmíru je jedním ze způsobů, jak vědci sledují vesmírné trosky. Když laser najde objekt, odrazí se zpět a vědci tuto odpověď detekují a zaznamenají místo, na kterém se vesmírný odpad nachází. Tato technika bohužel nenabízí mnoho přesnosti a je obtížné určit polohu objektů pouze na základě laserové odezvy.

Pro zvýšení účinnosti laserové metody se vědci dívají do nebe s čočkami určenými k detekci odrazů slunečního světla od objektů. To však lze provést pouze za úsvitu nebo za soumraku, protože plné denní světlo zakrývá zobrazovací nástroje a zabraňuje snadné detekci a sledování.

Zobrazovací systém s filtry je přelomovou technologií

Vědci proto vymysleli novou metodu, pomocí které bude možné sledovat vesmírný odpad za denního světla. Postavili speciální zobrazovací systém s filtry, které jim umožňují vidět na modré obloze dokonce i hvězdy. To je úspěch samo o sobě, ale systém také umožňuje srovnání odrazů vesmírných trosek s hvězdami v pozadí, protože trosky jsou na obloze výrazně jasnější.

"Objekty kosmického odpadu jsou vizualizovány na pozadí modré oblohy a zkreslení opraveno v reálném čase," říkají vědci o svém novém systému. „Výsledky jsou výchozím bodem pro všechny měřicí stanice kosmického odpadu, které v blízké budoucnosti drasticky zvýší svůj výkon. Síť několika stanic po celém světě bude schopna významně zlepšit orbitální předpovědi, jak je to nezbytné pro bezpečnost misí a vesmírný provoz obecně,“ uvedli vědci z MIT.

Sledování vesmírného odpadu bude navíc v budoucnu stále důležitější, protože do vesmíru poputuje stále více sond, satelitů i kosmických lodí s posádkou. Bezpečný průlet mezi všemi troskami, které díky lidstvu již ve vesmíru jsou, bude stále náročnější, ale systémy, jako je tento, mohou věci trochu usnadnit alespoň do doby, než bude nalezena technologie, která by dokázala vesmírný odpad kompletně odstranit. Dále čtěte: NASA buduje observatoř o velikosti fotbalového hřiště. Neobvyklá technologie bude studovat vesmír.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008