Rusko vyzvedne ze dna moří jaderné reaktory z potopených ponorek. Mohou způsobit obrovskou katastrofu

 Vojenství 
13. srpna 2020 08:45 / Lukáš Bauer
  8
📷
3 fotografie v galerii
Ruské jaderné ponorky se na dně moří pomalu rozpadají Institute Of Marine Research Norway
Rusko plánuje projekt, který bude zahrnovat vyzvednutí většiny nukleárních zařízení, která jsou bez dohledu na dně moří. Jedná se například o vyhořelé jaderné palivo, reaktory z rozpadajících se vraků potopených jaderných ponorek a ledoborců.

Ambiciózní projekt, který počítá s vyzvednutím většiny radioaktivních zařízení, která se nacházejí na dně moří, hodlá v blízké době zahájit Rusko. Vyzvednuty by tak měly být například reaktory z potopených atomových ponorek a ledoborců, stejně jako tisíce tun vyhořelého jaderného paliva.

Projekt bude pod záštitou Ruské státní společnosti Rosatom, která se tak chce zbavit nočních můr, které se ukrývají na mořském dně. Většina z potopených vraků se nachází v arktických oblastech, a proto vyzvednutí některých z nich bude velice náročné. Podle Rosatomu bude většina problémových zařízení vyzvednuta během následujících osmi let.

Rosatom přitom citoval studii proveditelnosti financovanou Evropskou komisí, která informovala o 18 000 radioaktivních objektech na mořském dně Karského a Barentsova moře.

Většinu radioaktivního odpadu tvoří několik vraků

Podle závěrů této studie jsou největším problémem reaktory z ponorek K-11, K-19 a K-140, dva celé vraky pnororek K-27 a K-159 a vyhořelé palivo z obřího reaktoru vyřazeného ledoborce Lenin, které dohromady tvoří přibližně 90 % všeho radioaktivního odpadu v těchto mořích.

„Dokonce i velmi nízkou pravděpodobnost úniku radioaktivních materiálů z těchto objektů považujeme za nepřijatelné riziko pro ekosystémy v Arktidě. Považujeme tedy za nutné vyzvednout všech šest objektů, a to včetně ponorek K-27 a K-159,“ uvedl Rosatom. 

Projekt, který nemá obdoby

Podle Rosatomu se jedná o naprosto jedinečný projekt, který ve světě nemá obdoby. Pro úspěch tohoto projektu bude potřeba součinnost mnoha organizací. Jako první bude zahájen detailní průzkum míst, na kterých se nebezpečný odpad nachází. Bude potřeba zjistit úrovně radioaktivity, typy záření a definovat taky potřebná zařízení, která budou nutná k vyzvednutí.

Rusko také uvedlo, že vše bude probíhat s maximálním zaměřením na bezpečnost personálu, který bude náročné operace provádět. Na tento projekt bude uvolněno více než 327 milionů dolarů. Dále čtěte: (Unikátní podívaná se odehrála v Iránu. Válečná ponorka tam cestovala k moři na náklaďáku).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod