Odpověď na otázku, zda auta mohou jezdit na solární panely, je tady

 Auto-Moto 
07. srpna 2020 15:54 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Auta se solárním panelem jsou pro vybranou klientelu Hyundai
Solární panely na autě zní rozumně. A někteří výrobci to už dávno vyzkoušeli. Panely byly volitelnou součástí Toyota Prius v roce 2015 a Tesla Cybertuck bude mít tuto možnost jako alternativu. Ale pokud by to bylo takové terno, neudělal by to každý výrobce?

Teď se do solárních panelů na střeše auta pustila další automobilka. Svůj model Sonata bude prodávat se solárním panelem jako Hybrid Limited.

Stojí to tedy za to?

Inženýři automobilky odhadují, že za den s alespoň šesti hodinami dobrého slunce vyrobí panel na autě energii asi na 3 kilometry jízdy. Ale to jsou čísla pro auto zaparkované třeba někde v Los Angeles, kde slunce svítí skoro pořád.

Takže těžko říct, zda zbytek solární energie spotřebuje třeba provoz klimatizace a dalších zařízení uvnitř vozu, ale solární panel na autě zkrátka rozhodně není o najetých kilometrech. Připomeňme si ostatně, co generální ředitel Telsa Elon Musk řekl před několika lety: "Nejméně účinným místem pro umístění solárního panelu je auto.“

Má to jedno velké "ale"

Když už máte auto se solárním panelem na střeše, který vyrobí tak málo energie, že to prakticky nepostřehnete, protože spotřebu energie rádia nebo klimatizace zkrátka nemůžete vnímat ani změřit, začnete se minimálně chovat jinak.

Najednou si uvědomíte, jak moc musí slunce svítit a jak dlouho, abyste vůbec svůj vůz uvedli do pohybu a objeli s ním blok. A dost možná začnete jinak myslet.

Solární panely před vás najednou postaví výzvu zjistit, kolik můžete ujet bez tradiční formy pohonu a jak budete upravovat svoje plány. Když totiž kvůli energii budete muset naplánovat trasu, budete se chovat lépe. Zní to masochisticky ve srovnání se svobodou, kterou dostanete od běžného benzínového auta, ale tato averze k plýtvání je prvkem vlastnictví hybridních a elektrických vozidel, a to je potřeba si přiznat.

Světové automobilky by určitě neztrácely čas ani energii s něčím, co by bylo zcela zbytečné. Navíc to dobře vypadá. Solární panely na střeše auta jsou do jisté míry jedinečným designem a s takovým vozem se určitě budete odlišovat od mainstreamu.

Panely sice nesplní vaše fantazie o tisícovkách ujetých kilometrů, ale určitě odvedou svůj kus práce. Připomenou vám, že jízda autem není samozřejmostí a že bychom se měli podle toho chovat. Dále čtěte: Tento elektrický off-road oslavuje vynálezce Nikolu Teslu. Jmenuje se totiž Nikola.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod