Kosmonauti o návratu v kapsli Crew Dragon. Při průletu atmosférou vydávala děsivé zvuky

 Letectví 
06. srpna 2020 19:16 / Lukáš Bauer
  1
📷
3 fotografie v galerii
Kapsle Crew Dragon úspěšně přistála na moři Wikimedia Commons / NASA / SpaceX
Společnost SpaceX má za sebou úspěšný návrat kapsle Crew Dragon, která přistála na moři a oba astronauti se vrátili ve zdraví na Zemi. Na úterní tiskové konferenci si nemohli vynachválit skvělou přípravu ze strany SpaceX a také zmínili, že při průletu atmosférou kapslw Crew Dragon vydávala zvuky, které se podobaly burácení nějakého obřího zvířete.

Dvojice astronautů americké NASA, Robert Behnken a Douglas Hurley, kteří se jako první lidé vrátili v soukromé vesmírné lodi z vesmíru zpět na Zemi, na úterní tiskové konferenci uvedli, že kapsle společnosti SpaceX skutečně dostála svému jménu. Mysleli tím zejména fakt, že při průletu atmosférou kapsle vydávala děsivé zvuky, které připomínaly běsnění draka.

Důležitý milník v kosmonautice

Mimo jiné uvedli, že ze strany společnosti SpaceX dostali skvělou průpravu a školení na ovládání lodi. Přistání této pilotované mise je důležitým milníkem pro USA, protože se jedná po 45 letech o první návratový let s lidskou posádkou. Dosud zajišťovala transport do vesmíru a zpět výhradně ruská vesmírná loď Sojuz.

Kosmická loď vracející se z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) v neděli dosedla podle plánu na hladinu Mexického zálivu. „Nedokážu ani vyjádřit slovy, jak dobrý výcvik nám tým SpaceX poskytl,“ prohlásil Behnken na úterní tiskové konferenci.

Společnost SpaceX kromě detailního a profesionálního výcviku poskytla astronautům také video a audio nahrávky, na kterých byly zachyceny přistání z minulých let během testování. Astronauti tak nebyli překvapeni tím, že při návratu pocítili silné burácení, horko a otřesy poté, co se kapsle oddělila od nákladní části, která shořela v atmosféře.

U místá přistání byly i výletní lodě

Na kapsli už čekala na moři záchranná plavidla jejichž posádky nejprve zkontrolovaly vnější stav kapsle a poté ji vytáhli z vody. K místu přistání kromě záchranných plavidel zamířilo také přibližně dvacet výletních lodí, které svým turistům chtěli dopřát tento jedinečný zážitek. Dále čtěte: (SpaceX testovala nové motory kosmické lodi pro přepravu lidí Crew Dragon).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47