Pět nejhorších tanků světa. Dva z nich jsou ruské

 Vojenství 
15. dubna 2022 09:48 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Ruský tank T-72 je už velmi starý a má spoustu nevýhod Depositphotos
Po světě jezdí neuvěřitelné množství druhů tanků. Je jich celkem 73 tisíc. Najdou se mezi nimi skutečně dobré válečné stroje, ale také ty, které nestojí za nic, nebo jsou už tak zastaralé, že na bojišti sotva obstojí.

Většina těch "špatných" tanků ale trpí zpravidla tím, že jsou zkrátka konstrukčně špatně navržené. Jiné, jak už bylo řečeno, jsou zase zkrátka už moc staré. Tady je pětice těch, které doslova nestojí za nic.

T-34/85 ze Severní Koreje

Pátý nejhorší tank světa je vlastně sovětský tank z období druhé světové války T-34. Jeho lepší verze T-34/85 byla v roce 1945 v čele tažení na Berlín a vyznačoval se těžším 85milimetrovým dělem a vylepšeným pancéřováním a dobrou pohyblivostí v terénu, jak uvádí Popular Mechanics. Téměř o 80 let později ho stále ve své skromné výzbroji má Severokorejská lidová armáda. I přes různá vylepšení by ale tyto tanky tváří v tvář například jihokorejským tankům K-2 a americkým tankům M1A2 vydržely doslova jen pár sekund.

Arjun z Indie

První indický domorodý tank Arjun, měl jedno z nejdelších vývojových období ze všech obrněných vozidel v nedávné historii. Arjun měl vstoupit do služby už v roce 1985, ale nakonec se tak stalo až o 37 let později, tedy v roce 2009. Podle vojenských odborníků se jedná o mechanicky velmi nespolehlivý tank.

T-72 z Ruska

Na konci 60. let se Sovětský svaz snažil vyvinout tank, který by ve všech směrech převyšoval stávající tanky NATO. Tank, později známý jako T-72, měl mít výkonné 125milimetrové hlavní dělo 2A46M, měl obsahovat vynikající pancéřovou ochranu, měl mít nízký profil a prohánět se bojištěm vysokou rychlostí. Tyto tanky dodnes slouží v ruské armádě jako hlavní bojové tanky T-72B a T-72B3. Ačkoli je to papírově silný tank, T-72 má vážné problémy. Hlavní dělo je na dnešní poměry průměrné a tank trpí nedostatkem moderní munice. Nízký profil T-72, i když je užitečný při zamezení detekce, znamená, že hlavní zbraň nelze zvedat, aby zasáhla nepřátele ve vícepatrových budovách. Tanky jako T-72B a -B3 neobdržely zásadní vylepšení pancíře, místo toho se spokojily s přidáním bloků reaktivního pancéřování. Dokonce i dnes většina tanků T-72 ruské armády postrádá zaměřovací systémy pro noční vidění třetí generace.

T-80 z Ruska

Nejpokročilejší ze sériově vyráběných ruských tanků. T-80 je konstrukčně odvozen od tanku T-64 a je prvním sériovým tankem na světě, který je poháněn plynovou turbínou. Tank je vybaven kompozitním pancířem a jeho 125mm kanon umožňuje střelbu protitankovými řízenými střelami.

T-80 je další tanková pozůstalost ze Sovětského svazu a stejně jako T-72 už by ani neměl být ve službě. T-80 a T-72 jsou podobné ve výzbroji, ochraně a vzhledu, ale s jedním zásadním rozdílem pod kapotou. T-80 je poháněn již zmíněnou plynovou turbínou.

Motor s plynovou turbínou GTD-1250 T-80 o výkonu 1250 koní je méně spolehlivý než dieselový motor, který pohání T-72.

Tiam z Iránu

Vítězem v kategorii nejhorší tank světa je iránský Tiam. Tiam je vyvinut z amerického tanku M47 Patton z 50. let minulého století. M47 byly ve velkém dodávány íránskému šáhovi, ale vlny mezinárodních zbrojních embarg uvalených na zemi od roku 1980 do současnosti jí zabránily ve získání moderních tankových jednotek. V důsledku toho jsou íránské "nové“ tanky obvykle odvozeny ze starších tanků, zejména těch, které byly získány před pádem šáha v roce 1979. I motory jsou v mnoha případech staré téměř 50 let. Tank používá věž čínského tanku Type-59, který je téměř stejně starý, ačkoli věže Tiamu byly dodatečně opancéřované. Navzdory vylepšením ale pancíř nestačí na vysokorychlostní protitankové střely moderních západních tanků, včetně amerického M1 Abrams a německého Leopard 2.

 
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve