Zrodila se technologie neviditelnosti. Opravdu už je to možné a docela i snadné

 Technologie 
07. dubna 2022 14:29 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Štít, za kterým zmizíte, si můžete vyrobit, nebo koupit Invisibility Shield Co / volný zdroj k použití
Zatím byly fígle s neviditelností známé jen z Bondovek nebo nějakých sci-fi snímků. Ale nyní je to realita. Zrodila se totiž technologie neviditelnosti.

O tuto technologii se věda pokouší už dlouhá desetiletí a nyní je tu první reálný a funkční výsledek. Stačí si jen pořídit takový chytrý štít, za kterým velmi snadno zmizíte.

Jak to funguje

Štít britské firmy Invisibility Shield Co. pracuje s optickým jevem zvaným lentikulární čočka, kdy je řada tenkých čoček válcovitého tvaru uspořádána paralelně na povrchu štítu. Takový štít vlastně využívá precizně zkonstruované pole čoček k nasměrování velké části odraženého světla do stran štítu, jak píše Science Alert.

Je to prostě takový optický klam a hra se světlem. Protože čočky na štítu jsou vertikálně orientované. Vertikálně orientovaný pruh světla, odražený například stojícím člověkem, se rychle rozptýlí, když se rozloží vodorovně při průchodu zadní stranou štítu. Čočky jsou v tomto případě velmi podobné řadám vodorovných hrbolků a pracují se světlem přicházejícím zpoza štítu. Když vstupuje do pole světlo dopadající na strany, je roztaženo tak, aby pokrylo celý povrch, takže obraz za ním je rozmazaný. Středové světlo zpoza štítu, kde stojí člověk, se odráží zpět a ven do stran.

Nic ale není dokonalé, ani tento štít. Je sice skvělý při zachování integrity vodorovných čar, ale protože čočky na štítu jsou svislé, je méně účinný při zobrazování svislých čar za osobou, a tak vytváří jakousi šmouhu světla na pozadí.

Štít si při troše šikovnosti vyrobíte i doma

Technologie pracující na tomto principu, se zkoumají už řadu let, a tak je internet plný návodů na domácí výrobu takových štítů. Ostatně tento štít je vlastně pouze jedním spotřebitelsky orientovaným produktem, zatímco samotný výzkum neviditelných technologií probíhá ve velkém dál.

Vědci se například pokoušejí o plášť neviditelnosti pro zvuk, pro elektromagnetické vlny a dokonce i pro viditelné světlo. S tímto štítem, který si snadno vyrobíte, nebo si ho prostě koupíte na internetu, se můžete ale skvěle pobavit s přáteli.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve