Nový bojový dron dostal jméno po australském upírovi

 Vojenství 
26. března 2022 18:31 / Mirka Malá
  2
📷
2 fotografie v galerii
Elegantní dron je docela nebezpečnou vojenskou zbraní Boeing Australia
Australský Boeing představil svůj nový bojový dron. Kromě toho, co všechno umí, stroj MQ-28A dostal oficiální přezdívku Ghost Bat. Tak se v Austrálii říká tamnímu strašidelnému druhu dravého netopýra.

Dron Ghost Bat toho má ale s opravdovým netopýrem společného ještě víc. Rovněž používá senzory k lokalizaci kořisti a také využívá kooperativního stylu lovu, díky kterému se spojí s pilotovanými letadly, aby čelil hrozbám ve vzduchu i na zemi, jak píše Popular Mechanics.

Malý dravý netopýr

Ghost Bat je druh malého dravého netopýra, který se živí malými ptáky, hlodavci, hmyzem, pavouky, ještěry a dalšími malými zvířaty. Netopýr dostal jméno podle svého přízračně bílého vzhledu. Jeho barva, preference lovu v noci a jeho velké ostré zuby z něj dělají falešného upírského netopýra, protože technicky nepatří do rodiny upírů. 

Co dron umí

Ghost Bat je bojový dron, který může létat vedle stíhačky a funguje jako stíhačka bez posádky, rušička nebo návnada. Dron by také mohl doprovázet vysoce cenné cíle, jako jsou tankery a vzdušná velitelská a řídicí letadla, zachytit hrozby a umožnit většímu a důležitějšímu letadlu s posádkou uniknout do bezpečí. Jde o první australský bojový letoun po 50 letech. 

Dron je téměř 12 metrů dlouhý a je schopný uletět úctyhodnou vzdálenost 3 700 kilometrů. Dron má také dvě zbraňové šachty pro malé střely typu Sidewinder, AMRAAM nebo Paveway. Může ale nést také dvě pumy GBU-53/B StormBreaker. Další důležitou částí dronu je jeho vyměnitelná přední část. Do té se vejdou různá zařízení, a to včetně radiolokátorů, optických senzorů, systému pro elektronický boj, laserové rušičky a dokonce i bojové hlavice.

Zdroj: Popular Mechanics, Wikipedia, Boeing Australia.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum