Nová americká houfnice střílí rekordně daleko. Cíl zasáhne na 70 kilometrů

 Vojenství 
31. prosince 2020 14:46 / Mirka Malá
  11
📷
3 fotografie v galerii
Tato houfnice nyní drží světový rekord US Army
Americká armáda dramaticky zvýšila dostřel svých houfnicových děl a vytvořila tím dokonce nový rekord. Nepřátelské cíle mohou být až 70 kilometrů daleko.

V novém testu vystřelilo dělo ERCA přesně naváděný granát na vzdálenost téměř sedmdesáti kilometrů. Americká armáda tak nyní drží světový rekord, ale je otázkou, jak dlouho tento rekord vydrží vzhledem k tomu, že i Rusové představí novou houfnici.

Tajemství úspěchu je v dlouhém kanonu

Armáda při testu vypálila z houfnice vybavené delším kanonem ráže 58 (U polního dělostřelectva se kalibr týká délky hlavně, nikoli průměru otvoru.). Delší hlaveň umožňuje expanzi plynů vyvolaných práškovým granátem působit na projektil po delší dobu, čímž se zvyšuje jeho rychlost. Další vylepšení se týká zvýšení tlaku uvnitř hlavně. Kombinace těchto dvou nových technologií umožňuje nyní armádě vypálit střely naváděné GPS na necelých 70 kilometrů.

Ruská houfnice je otazník

ERCA tak téměř zdvojnásobuje dostřel stávajících armádních houfnic. Podle armády může stávající samohybná houfnice M109A7 Paladin vystřelit na vzdálenost 39,3 kilometrů, což ERCA nyní významně vylepšila na již zmiňovaných 69,2 kilometrů.

ERCA již ale může mít velkého konkurenta v podobě ruské houfnice 2S35 Koalitsiya (Koalice), jejíž odhadovaný dostřel se pohybuje mezi mezi 40 a 80 kilometry. Horní část tohoto odhadu by z ní udělala zbraň s delším dostřelem než ERCA, i když není jasné, zda tento rozsah zahrnuje použití přesně naváděných granátů. V březnu 2020 ruské noviny Izvestija ale oznámily, že země vyvíjí nový raketový dělostřelecký granát, který dá 2S35 a starší houfnici 2S19 dostřel větší než 100 kilometrů.

Jak ale bývá u ruských armádních deklarací časté, je pravděpodobné, že skutečnost nebude tak famózní, jak prezentuje ruský tisk. Dále čtěte: Ruský Terminator. Děsivá zbraň, která budí rozpaky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47