Ruský Terminator. Děsivá zbraň, která budí rozpaky

 Vojenství 
08. prosince 2020 09:47 / Mirka Malá
  26
📷
3 fotografie v galerii
Palebná síla tanku připomíná filmového Terminatora Depositphotos
Ruská armáda obdržela první várku podpůrných tanků BMP-T, které jsou známé svojí přezdívkou Terminator. Tank je navržen tak, aby doprovázel další tanky na bojišti a eliminoval nepřátelské protitankové jednotky.

Ruské pozemní síly dostaly prvních osm Terminatorů pro testování přímo během vojenských cvičení.

Co Terminator umí

BMP-T má podvozek hlavního bojového tanku T-90 a má věž doslova se spoustou zbraní. BMP-T je vyzbrojen dvěma třicetimilimetrovými automatickými kanóny 2A42, dvěma automatickými granátomety AGD-17, čtyřmi protitankovými raketami Ataka 9M120-1 a v některých případech dálkově ovládaným kulometem 7,62 milimetrů.

Posádka o pěti členech (čtyři operátoři zbraní a řidič) jsou chráněni pancéřováním podvozku a reaktivními pancíři Relikt navrženými k neutralizaci tvarovaných nábojových hlavic.

Ruské tanky jsou dobře známé svým nízko posazeným a elegantním vzhledem. To má za následek vytvoření kratšího a méně viditelného tanku na bojišti, ale také to omezuje jejich schopnost mířit děly nahoru nebo dolů.

A to je problém pro boje v moderním městském prostředí plném vícepodlažních budov, kde nedokáží ruské tanky zvednout svá děla dostatečně vysoko. Ruské tanky jsou vybaveny 12,7 milimetrovými těžkými kulomety schopnými střílet ve vysokých nadmořských výškách. Zbraně však potřebují zapojení podpůrných vrtulníků a letadel a jejich osazení navíc nechávalo velitele tanku vystaveného palbě z ručních palných zbraní. A tak palebnou práci zejména v městském terénu má místo tanků vykonávat Terminator.

Tank, který budí rozpaky

V západních armádách ale žádná taková technika není, zejména z toho důvodu, že armády NATO je nepovažují za potřebné. Například americká armáda si v Íráku v městské zástavbě vystačila s pěchotou a tanky měly jiné úkoly. Na pěchotu se rovněž spoléhají armády NATO.

Přesto se ruské armádní vedení domnívá, že Terminatora potřebuje. A proč zrovna přezdívka, která jasně odkazuje na slavnou filmovou sérii? Nastavení zbraní BMP-T se dvěma "rameny“ vybavenými autokanonem a protitankovými raketami nese určitou podobnost s robotickým filmovým zabijákem. Otázkou tedy zůstává, zda si ruský Terminator s nepřáteli bude schopen poradit stejně jako ten filmový. Dále čtěte:
Americké letectvo zveřejnilo nové záběry. Bombardér Lancer B-1B poprvé nese řízenou střelu umístěnou mimo letadlo.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008