Nová japonská ponorka pluje na lithium-iontové baterie a je přizpůsobena ženám

 Vojenství 
24. října 2020 10:00 / Mirka Malá
  5
📷
3 fotografie v galerii
Nejaderná ponorka popluje na lithium-iontové baterie Japan Maritime Self Defense Force
Japonsko představilo první z nové třídy útočných ponorek. Taigei neboli Velká velryba je první z nejméně tří nových ponorek určených k udržení podmořské ochrany proti rostoucímu čínskému námořnictvu.

Třída Taigei se až na výjimky obecně podobá předchozí třídě Sórjú. Taigei je třetí japonská ponorka, která používá lithium-iontové baterie místo tradičních baterií.  Nejaderné ponorky jako Taigei používají obvykle dieselové motory jako primární formu pohonu.

Výhody  a nevýhody nových baterií

Dieselové motory potřebují pro svůj provoz kyslík, takže taková ponorka musí plavat buď na hladině, nebo v periskopové hloubce, aby mohla normálně fungovat a nasávat vzduch. Jakmile se ponorka ponoří do hloubky, přepne chod na napájení z baterie, které je ovšem limitované.

Čím déle může ponorka zůstat pod vodou, tím méně je samozřejmě zranitelná. A protože lithium-iontové baterie fungují mnohem lépe než olověné baterie, Japonsko se od roku 2000 snaží začlenit ty nejlepší baterie do svých ponorek s cílem zvýšit čas, po který mohou ponorky plavat pod vodou.

I užitečná lithium-iontová technologie však s sebou nese určité riziko. Poškozené baterie mohou produkovat plynný vodík. Bezbarvý a téměř bez zápachu se může plynný vodík v ponorkách rychle hromadit, což vede k výbuchům, které by mohly poškodit trup lodi, v horším případě by taková havárie mohla mít fatální následky.

Ponorka pro ženy

Ponorky Taigei mají také další důležitou novou funkci, kterou jsou koupelny pro obě pohlaví. Japonsko následuje vedení amerického námořnictva v integraci žen do ponorkových sil a Taigei bude mít koupelny pro muže i ženy. Nejde jen o rovnost žen a mužů, ale také o klesající počet obyvatel země, což vytváří menší rezervu potenciálních námořních nováčků. Otevírání možností vojenské služby pro ženy efektivně zdvojnásobuje počet lidí, kteří by mohli sloužit například v námořních silách.

Taigei váží asi o 100 tun více než třída Sórjú. Taigei bude kromě nového pohonu a koupelen pro ženy pravděpodobně vybavena šesti torpédomety o průměru 533 milimetrů umístěnými uprostřed lodi, z nichž každá bude schopná odpálit japonské torpédo nebo americkou protilodní raketu UHM-84 Harpoon.

Taigei je 22. ponorka v japonských službách. V roce 2010 se Japonsko rozhodlo zvýšit svou podmořskou flotilu ze 16 na 22 v reakci na rostoucí čínskou podmořskou flotilu. Podle hodnocení Pentagonu z roku 2020 provozuje námořnictvo Lidové osvobozenecké armády čtyři ponorky na balistické střely s jaderným pohonem, šest útočných ponorek s jaderným pohonem a 50 útočných ponorek s naftovým pohonem.

Ačkoli je japonská flotila menší, výcvik a personál jsou považovány za lepší než čínské. Navíc by japonské ponorky pravděpodobně operovaly po boku amerických ponorek v případě, že by došlo k nějakému regionálním konfliktu. Dále čtěte: Americké ponorky se budou schovávat v norském podzemním zařízení známém z Jamese Bonda.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47