Korejci budují svoji první letadlovou loď se stíhačkami F-35

 Vojenství 
19. srpna 2020 21:59 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
Díky letadlové lodi se Jižní Korea stane námořní vojenskou velmocí South Korea Ministry of Defense
Jižní Korea oznámila plány na vybudování svojí první letadlové lodi. Plavidlo třídy LPX-II bude největší válečnou lodí, jakou kdy Korea postavila, plavit se na ní budou také americké stíhačky.

Na první korejské letadlové lodi bude více než tucet stíhaček F-35B Joint Strike Fighters a celý projekt zřejmě zvýší napětí na korejském poloostrově.

Letadlová loď místo obojživelníka

Projekt LPX-II byl původně považován za projekt nové obojživelné lodi třídy Dokdo, která vypadá jako letadlová loď, avšak jejím skutečným účelem je přepravovat mariňáky.

Jižní Korea má ale poměrně velkou námořní flotilu, ovšem dosud bez skutečné letadlové lodi. Proto bude LPX-II skutečnou letadlovou lodí, která bude mít na své palubě skutečné stíhačky. Loď bude prázdná vážit 30 000 tun, což je číslo, které se při plném naložení zvýší o 20 až 25 procent. Bude mít letovou palubu po celé délce rozdělenou ostrovem pro dohled nad letovými operacemi a dvěma výtahy pro přepravu letadel z podpalubních hangárů.

LPX-II bude dvakrát větší než podobná obojživelná loď třídy Dokdo a bude také největší válečnou lodí, která byla kdy postavena na korejském poloostrově.

Nová maketa ukazuje loď s devíti stíhačkami F-35B Joint Strike Fighters. Jižní Korea je jedním z největších nákupčích stíhaček F-35 na světě, a to s objednávkami 40 kusů F-35A (konvenční verze pro vzlet a přistání používané americkým letectvem) a 20 kusů F-35B. Druhá jmenovaná dokáže provádět vzlet a svislé přistání bez použití katapultu paluby a je do značné míry jediným stíhacím letounem, který to dokáže.

Kolik stíhaček letadlová loď nakonec poveze, není zatím jasné

Přestože maketa zobrazuje loď s devíti stíhačkami F-35B, podobná americká třída může nést až 20 stíhaček. Poptávka po 20 kusech F-35B pravděpodobně naznačuje plné nalodění plus dva nebo tři kusy na náhradní díly. To ukazuje, že Jižní Korea si myslí, že dokáže na palubu lodi nalodit až 15 nebo více stíhacích strojů.

Zdá se také, že by se na korejskou letadlovou loď vešel ještě jeden vrtulník Sikorsky MH-60R Seahawk. V roce 2019 požádala Jižní Korea o nákup 12 kusů vrtulníků MH-60R Seahawks, tedy víceúčelových vrtulníků používaných americkým námořnictvem k lovu ponorek, ničení malých lodí protitankovými raketami Hellfire či k záchraně sestřelených posádek.

Jižní Korea, která disponuje devátou největší ekonomikou světa, je díky své flotile také velkou námořní zemí. Hrozba ze Severní Koreje ji nutila investovat velkou část svého rozpočtu na obranu, ať už do pozemních sil, tak i do těch námořních. Ostatně zemí, které vlastní alespoň jednu letadlovou loď, na světě moc není. Dále čtěte: Americká armáda se během války obává ztráty satelitů GPS

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hvězdy se podělily se svými fanoušky o „nezapomenutelný piknik“

Styl

Skvělý asijský trik, díky kterému už nikdy rýži nerozvaříte

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda