Americká vojenská loď poprvé otestovala laserovou zbraň

 Vojenství 
30. května 2020 07:18 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Lodě budou brzy disponovat laserovými zbraněmi US Navy
Loď amerického námořnictva sestřelila v Tichém oceánu létající dron pomocí laseru umístěného na své palubě.

Loď USS Portland (LPD-27), obojživelná transportní loď třídy San Antonio, minulý týden během zkoušek nasadila svůj laserový zbraňový systém (LWSD) proti bezpilotnímu letadlu. Šlo o vůbec první použití vysoce výkonného laseru z pevného místa, tedy z paluby.

Námořnictvo chce své lodě i ponorky vybavit laserovými zbraněmi

Solid State Laser Weapons System Demonstrator je jedinečná zbraň, kterou Portland dostal k testování pro námořnictvo, které chce svoje lodě a dokonce i ponorky vybavit laserovými zbraněmi. Díky této nové pokročilé technologii chce americká armáda předefinovat válku na moři.

Podle námořnictva se zbraňový systém vyvíjí kvůli rostoucímu počtu hrozeb, které zahrnují drony, ozbrojené malé lodě a nepřátelské zpravodajské, sledovací a průzkumné systémy.

Proto námořnictvo na svých lodích vyzkoušelo i další laserové zbraňové systémy, včetně laserového zbraňového systému třídy 30 kilowattů (LaWS), a to na palubě USS Ponce.

Námořnictvo doufá, že laserová děla dokážou bránit lodě i celé flotily před drony a dokonce i raketami dlouhého doletu, kterými hrozí především Čína. Ta ostatně sama před několika dny prohlásila, že Čína a USA stojí na pokraji studené války.

Čína ohrožuje stabilitu světa

Nejsou to jen viry, ale také dlouhodobé špionáže, infiltrace a nahlodávání demokratických systémů, čím se Čína dlouhodobě snaží o destabilizaci světa. Poté, co sama začala mluvit o studené válce, jde i o zbraňové technologie. Kdo bude mít lepší, udrží Čínu na uzdě.

Proto americká armáda vyvíjí své vlastní laserové zbraně, a to včetně vysoce energetického laseru (IFPC-HEL), který by měl dosáhnout až 300 kilowattů a měl by mít schopnost zasáhnout všemožné druhy raket, ale i dělostřeleckou palbu i minomety.

Navíc laserové zbraně jsou poměrně levné na provoz. A americké námořnictvo jimi bude mít plně vybavené svoje lodě i ponorky. Dále čtěte: Vrtulníky Black Hawk mohou nyní za letu vypouštět nebezpečné drony.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve