Vrtulníky Black Hawk mohou nyní za letu vypouštět nebezpečné drony

 Vojenství 
24. května 2020 12:34 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Drony představují velkou údernou sílu US Army
Americká armáda úspěšně vypustila dron z létajícího vrtulníku a navedla ho na cíl, odkud dron vysílal živý video přenos. Spojení vrtulníků a dronů má zlepšit efektivitu pilotovaných vrtulníků na bojišti a zároveň je spárovat s drony, které mohou buď provádět špionáž, nebo cíl rovnou zničit.

Na rozdíl od jiných létajících strojů je vypuštění dronu z pohybujícího se vrtulníku složitější. Jakmile je dron vypuštěn, musí okamžitě proletět vírem, který vytvářejí rotory. Jakmile má tento manévr dron za sebou, může letět na požadované souřadnice.

Malý, ale šikovný dron

Dron Altius je malý, vrtulí poháněný dron s křídly, která se po startu rychle rozloží. Dron lze ručně ovládat nebo předprogramovat tak, aby sledoval řadu trasových bodů a později přistál na libovolném místě a povrchu.

Armáda na těchto dronech staví. Jediný vrtulník nebo průzkumný vrtulník díky dronům může prozkoumat širší oblast, přičemž každý vrtulník může ovládat několik dronů. Drony mohou také tiše přeletět oblast příliš nebezpečnou, kde by vrtulníky riskovaly sestřelení. Pokud je totiž sestřelen dron, není to žádná velká ztráta.

Dron Altius je budoucností americké armády. Je to v podstatě takový kamikadze robot. Tento systém vypuštěný z průzkumného vrtulníku může provést průzkumnou misi a přistát autonomně v klidné oblasti, kde si jej posádky mohou vyzvednout později.

To ale není všechno. Dron také nese vysoce výbušnou útočnou hlavici. Takže namísto toho, aby dron detekoval cíl a poté vypálil samostatnou zbraň, aby zničil cíl, Altius jako kamikadze zničí cíl sám sebou.

Tyto drony budou mít Black Hawky i nové vrtulníky

Přestože se americká armáda připravuje na příchod nových vrtulníků, tyto drony pravděpodobně prodlouží život legendárním strojům Black Hawk. Armáda už ale testovala vypuštění těchto dronů za letu i z nových vrtulníků Invictus.

Drony startující z vrtulníků dávají armádě novou flexibilitu, i když samozřejmě nikdy nenahradí samostatné rakety. Vrtulníky s drony ale rozhodně umožňují prakticky okamžitou a drtivou reakci. Dále čtěte: Nový ruský stíhací letoun Su-57 se údajně podrobuje bezpilotním zkouškám.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod