Tento experimentální dron může změnit americkou válečnou strategii

 Vojenství 
09. dubna 2020 15:56 / Mirka Malá
  14
📷
2 fotografie v galerii
Levný dron může vytvořit údernou letku US Army
Americké vojenské síly se rozhodly, že postaví levné bojové nepilotované letadlo, které dokáže ohromit i pokročilou nepřátelskou vzdušnou obranu.

Kratos XQ-58A Valkyrie, bezpilotní a experimentální bojové letadlo, je těžké najít na radaru, navíc je schopné být přímo spojeno se stíhačkou F-35 pomocí šifrovaného datového spojení, takže může být řízeno pilotem stíhačky. Dron by měl mít ale i jiné schopnosti, díky kterým se změní celá válečná strategie.

Na bojišti vítězí technologie

Jsou to právě technologie, které v posledních letech jasně určují nové vojenské strategie. V podstatě už nejde o to, kolik má ta či ona armáda kusů letadel, tanků, či jiného vybavení, ale jakou má technologii. A v tom je i síla Kratos XQ-58A Valkyrie.

Valkyrie může nést dvě bomby s malým průměrem a může se pochlubit letovým dosahem více než 3,2 tisíce kilometrů, ale co je důležitější, ministerstvo obrany má v plánu spojit tato bezpilotní bojová letadla se stíhačkami F-35 a F-15EX prostřednictvím šifrovaných datových spojení.

Tato spojení v kombinaci s palubní umělou inteligencí umožní pilotům stíhaček ovládat tento dron, který může působit buď jako průzkumník, nebo útočník, zatímco sama stíhačka je v bezpečí.

To znamená, že Valkyrii by stíhací piloti nasměrovali na cíl, nebo dron obětovali, aby byla ochráněna sama letadla.


V současné době se bojové letouny spoléhají na vlastní senzory a radary, aby identifikovaly cíle a potenciální hrozby, ale s programem Skyborg by bezpilotní letadlo mohlo letět napřed, aby zjistilo informace o potencionálním cíli a předalo data zpět pilotům stíhaček. To by pak stíhacím letcům umožnilo zahrozit z větší vzdálenosti nebo se vyhnout nebezpečí.

Levný dron lze snadno obětovat

Tyto experimentální drony mají navíc nízkou výrobní cenu, takže je lze v případě nutnosti snadno na bojišti obětovat. Posun směrem k výrobě velkého počtu těchto  platforem by mohl přinést obrovské posílení schopností amerických vzdušných sil. Dále čtěte: Americká armáda bude mít obrovskou flotilu nových stíhaček.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod