Čína vyvinula obojživelnou protilodní střelu. Nejprve se obrovskou rychlostí řítí vzduchem a nakonec zaútočí pod vodou

 Vojenství 
18. září 2022 18:37 / Mirka Malá
  1
📷
1 fotografie v galerii
Čínská střela nejprve letí nepozorovaně vzduchem a nakonec zaútočí pod vodou Depositphotos
Čína má doslova obojživelnou střelu, která funguje jak při letu vzduchem, tak také jako torpédo pod vodou. Jednu střelu tak bude moci použít jak v boji nad hladinou, tak pod hladinou.

Jde totiž o protilodní střelu, která má ramjetový motor poháněný borem. A tím pádem je taky neskutečně rychlá. Podle National University of Defence Technology in Changsha jde o pětimetrovou střelu, jejímuž úderu nedokáže zabránit žádný lodní obranný systém.

Má to svoje důvody. Pokud tato čínská střela letí vzduchem, pak dosahuje výšky zhruba 10 kilometrů, ve kterých letí rychlostí Mach 2,5. V této výšce urazí střela určitou vzdálenost a následně klesne naopak na velmi malou výšku jen pár metrů nad hladinou moře. To z toho důvodu, aby střela nemohla být detekována radary.

A pak přijde to nejlepší. Ve chvíli, kdy je střela zhruba 10 kilometrů od svého cíle, ponoří se střela pod vodu, kde se promění na superkavitační torpédo, což zjednodušeně řečeno, znamená, že si i pod vodou udržuje vysokou rychlost, podle čínských údajů to má být 100 metrů za sekundu.

V tu chvíli je už pro každý cíl, ať už jde o letadlovou loď, torpédoborec nebo ponorku, příliš pozdě na jakoukoliv obrannou reakci.

Střela je technologicky sestrojena tak, že za pomoci vzduchu nebo mořské vody produkuje obrovský tah díky ramjetovému motoru na tuhá paliva, která obsahují zhruba 60 procent boru. To je prvek, který produkuje obrovské teplo jak ve vzduchu, tak ve vodě. Bor není nic nového, běžně se používá v palivech, a to od aditiv pro tryskové palivo až po pevná paliva pro hypersonické pohonné systémy. Nicméně Čína tvrdí, že tento ramjetový motor je velmi inovativní právě díky vysokému obsahu boru v palivu a schopnosti pracovat jak ve vzduchu, tak pod vodou.

Na první pohled to pro laika může vypadat jen jako čínské vychloubání něčím, co tu už je přece dávno. Řeč je o balistických střelách, které se vystřelují z ponorek pod vodou a pak obrovskou rychlostí letí vzduchem na cíl. Jenomže Čína se to v případě své nové střely rozhodla otočit.

Jen pro srovnání, taková balistické střely vystřelená z ponorky, typicky třeba Trident II D-5, fungují tak, že jsou pomocí tzv. parního děla vypáleny pod vodou. Tím získají obrovskou rychlost, takže jejich motor má čas pro svůj zážeh, když už se střela nachází nad hladinou. Takže jde opravdu o úplně jiný systém. Navíc pokud taková balistická střela není hypersonická, pak je možné ji zachytit radary a zničit obrannými systémy. A to je něco, co se u nové čínské střely, která používá obrácený postup, prostě nedá.

Technologie zjevně postupují mílovými kroky i ve zbrojním průmyslu. Nedávno pro změnu přišly zprávy o tom, že Američané úspěšně otestovali neviditelnou střelu. Ta úspěšně využívá technologii stealth, takže je pro všechny radarové a obranné systémy naprosto neviditelná, a to ani vlastně nemusí letět nadzvukovou rychlostí.

Čínská inovace nicméně není nezajímavá a pro námořní flotily by skutečně mohla být hrozbou. Inovace je přínosná i větším použitím boru v palivu, i když je třeba rozhodně zmínit jednu paradoxní perličku. Většinu boru totiž Čína dováží ze Spojených států. A přitom je to jen několik dní, kdy Pentagon přestal přijímat objednávky na americké superstíhačky F-35, protože bylo zjištěno, že turbomotory obsahují magnety vyrobené z čínských slitin.

Autorský článek, další zdroj: Interesting Engineering

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve