Bombardér B-2 v utajení otestoval první neviditelnou střelu dlouhého doletu

 Vojenství 
04. září 2022 17:30 / Mirka Malá
  4
📷
2 fotografie v galerii
Neviditelný bombardér úspěšně otestoval neviditelnou střelu Depositphotos
Test se uskutečnil v utajení už loni v prosinci, armáda jej ovšem přiznala až nyní. První neviditelná střela dlouhého doletu byla vypuštěna z bombardéru B-2.

A co je neviditelná střela? Je to střela s technologií stealth, takže i když nejde o hypersonickou zbraň, radary budou mít problém ji vůbec zachytit. Střela je zatím známá pod zkratkou JASSM-ER. Výhody takové střely dlouhého doletu jsou jasné. S technologií stealth ji lze jen těžko zachytit, natož zaměřit a navíc má dlouhý dolet.

Střela s plochou dráhou letu je typickou střelou vzduch-země, proto také byla testována přímo bombardérem B-2 Spirit. Je to řízená střela, která je určena především k zásahu velmi utajovaných pozemních cílů, které jsou tím pádem také velmi dobře chráněny. Proto technologie stealth, která má zvýšit potenciál střely pozemní cíle zasáhnout na maximum. Verze JASSM-ER má prodloužený dolet, než starší verze střely a doletí na vzdálenost 1 kilometru.

Dosud to byl ale pouze bombardér B-1B, který měl schopnost takové střely za letu vypouštět. Nyní se tedy postupně začnou přidávat i další americké stroje, především pak bombardér B-2 Spirit. Ty sice mají jít za pár let do důchodu, přesto je letectvo neustále modernizuje. Nyní tedy budou modernizovány tak, aby mohly nést střely JASSM-ER. Díky novému radarovému zaměřovacímu systému tak získají nové schopnosti jak pro konvenční střely, tak pro ty jaderné.

B-2 Spirit je v současné době vlastně jediným bombardérem s technologií stealth a s dlouhým doletem. Do služby sice vstoupil už v roce 1997, ale jeho stealth technologie je tak dokonalá, že stroj nezachytí ani nízkofrekvenční radary. Pokud i střely JASSM-ER budou tak dokonalé, pak skutečně doletí na místo určení, aniž by je někdo mohl sestřelit, a nepotřebují ani hypersonický pohon.

Přestože americké letectvo disponuje "neviditelnými" a velmi moderními stíhačkami F-35 a F-22, je bombardér B-2 Spirit ve svém stealth kabátě opravdu neuvěřitelně napřed. Zmiňované stíhačky totiž přeci jen lze odhalit pomocí nízkofrekvenčních radarových polí včasného varování. A teď si představte, že po modernizaci bude B-2 ještě mnohem nebezpečnější.

Klíčem je právě radarový zaměřovací systém RATS, který dokáže navádět střely, včetně těch jaderných, aniž by k tomu potřeboval například GPS. Takže výsledkem všeho vlastně bude naprosto neviditelný bombardér s dlouhým doletem, prakticky neviditelná střela s poměrně dlouhým doletem a zaměřovací systém, který nepotřebuje GPS.

Střel JASSM-ER chce mít americké letectvo v budoucnu asi 3 tisíce kusů, i když moc informací o této stealth střele skutečně není. Některé zdroje rovněž uvádějí, že jsou nebo budou pro střely JASSM-ER modernizovány i další letouny amerického letectva, včetně legendárního bombardéru B-52, který jich unese rovných 20 kusů, a také stíhaček F-16 a F-15E.

Americké letectvo uvažovalo i o tom, že by střely JASSM-ER v budoucnu rovněž nesly nejmodernější stíhačky F-35, ale protože se střely nevejdou do zbraňového prostoru, musely by je třicet pětky nést externě. To by samozřejmě nebyl takový problém, ale pak by stealth stíhačka byla viditelná pro radary. Nyní je ale sama střela neviditelná, takže je možné, že se letectvo k tomuto nápadu ještě vrátí.

Střely JASSM-ER jsou vyvíjeny už řadu let, až jejich poslední verze mají vylepšený motor pro delší dolet a má také nový typ naváděcí hlavice. Střely JASSM-ER nakonec vstoupily do služby v roce 2014 a dosud je mohl nést pouze bombardér B-1 a již zmiňované stíhačky.

Autorský článek, další zdroj: Northrop Grumman

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008