Famózní premiéra v pražských Arkádách: unikátní Peugeot e-Legend poprvé v Česku

 Auto-Moto 
27. srpna 2022 19:22 / redakce
  0
📷
6 fotografií v galerii
Původ v kupé 504 nezapře  Peugeot
7. září 2022 se v pražském obchodním centru Arkády Pankrác chystá nevídaná věc. Odhalí se zde koncepční vůz, který nemá obdoby. Je autonomní, což znamená, že dokáže řídit zcela sám (i když zatím v reálném provozu mu to legislativa neumožňuje). Nevypouští žádné emise, protože je poháněn výhradně elektromotorem. Hlavně má naprosto neodolatelný design. Uchvátí vás tak, že okamžitě zatoužíte být jeho majitelem. Pravděpodobně ho ale nikdy vlastnit nebudete, není totiž na prodej.

Podívat se na něj ale můžete. Tato jedinečná příležitost v Arkádách Pankrác potrvá pouze několik dní!
“Jsme rádi, že můžeme tuto mimořádnou expozici v Arkádách podpořit. Jedná se nejen o fascinující pohled do naší historie, ale také do budoucnosti. Tu představuje jeden z našich nejúspěšnějších konceptů, Peugeot e-Legend, který je vůbec poprvé k vidění v Česku,“ říká ředitel značky Peugeot v ČR Marco Venturini.

Čím si tento vůz vysloužit takto výsadní postavení? Je známo, že Peugeot v minulosti stvořil desítky originálních a občas i hodně bláznivých konceptů. Proč je právě e-Legend považován za nejúspěšnější? Slávu sklízel už při svém představení veřejnosti na prestižním světovém autosalonu v Paříži na podzim roku 2018. Návštěvníci i média se jeho dechberoucího vzhledu nemohli nabažit. Krátce poté byl zvolen nejkrásnějším konceptem a získal cenu Grand Prix Automobile vyhlašovanou velkými francouzskými médii.  

Tehdejší hlavní designér to shrnul takto: „E-Legend je jedinečný. Je symbolem nových technologií – elektrický, autonomní, s vyspělou konektivitou a nekonečnými možnostmi personalizace. Přesně ve stylu Peugeotu. Je nesmírně přitažlivý, nadčasově moderní a zároveň realistický díky svým kořenům v historii značky.“

O rok později Peugeot svůj koncept přivezl na Mezinárodní automobilový festival, kde opět zvítězil. Ve stejném roce reprezentoval značku na ženevském autosalonu a následně i na mezinárodních salonech v dalších částech světa. Zabodoval také na ikonické italské přehlídce Concorso d’Elanganza. Kamkoli přijel, tam způsobil rozruch. Není pochyb, že se mu to podaří i během své první návštěvy v Česku. 

Pamětníkům při prvním setkání zřejmě připomene legendární kupé Peugeot 504 ze 70. let. Ve své době byl tento vůz snem mnoha milovníků rychlých kol. Jeho neuvěřitelný sexy design tehdy neměl v automobilovém světě konkurenci. Právě ten inspiroval tvůrce konceptu e-Legend. Designéři ovšem dokázali starým křivkám a designovým prvkům vdechnout nový, velmi vzrušující život. Náznak nostalgie zůstal, ale směr je jednoznačně do budoucnosti, stejně jako převratné technologie, které tento vůz přináší.

Tou nejžhavější je autonomní řízení. Volit můžete mezi dvěma režimy. „Soft“ upřednostňuje pohodlí cestujících. Zajistí uklidňující barvy, zvuky, pozici sedadel a řídí v klidném lehce uspávajícím rytmu. Naopak „Sharp“ vás nabudí. Jeho řízení je poměrně dynamické. Nastaví i povzbuzující prostředí ve voze a možnost maximálního připojení k digitálním aktivitám. Posádka se tak může věnovat své oblíbené zálibě. Může si zahrát videohru nebo sledovat film buď na zakřiveném centrálním displeji nebo na displejích zabudovaných do slunečních clon. 

E-Legend ale nezapomíná na to, že řídit je zážitek. Proto vám ochotně svěří volant, pokud samozřejmě budete chtít. I zde nabídne dva režimy jízdy. „Legend“ navodí kouzelnou retro atmosféru. Digitální nastavitelné prostředí vozu zobrazí tři budíky z modelu 504 Coupé a celý interiér dostane očím lahodící vzhled dřeva. Druhým režimem je „Boost“. Ten je opět dynamický a stimulující. Je možné se pocitově ponořit do vozu a nechat si promítat silnici na jednu velkou obrazovku. 

Koncept e-Legend otvírá také okénko do budoucnosti ozvučení v automobilech. Tím je akustický systém FOCAL. Ovládá dvě funkce, které by si zřejmě ve svém autě přál každý. „Mapping“ způsobí, že řidič komunikuje jen s autem. Dostává hlášení řídící jednotky včetně pokynů navigace, zatímco ostatní cestující mohou třeba poslouchat hudbu. Druhá funkce nazvaná „Zoning“ jde ještě dál. Umožňuje úplnou individualizaci obsahu, díky níž je každý člen posádky ve své zvukové bublině a vzájemně se neruší.

E-Legend skrývá ještě spoustu dalších překvapení. Přesvědčte se sami v Arkádách Pankrác od 7. září.

Zdroj: Peugeot.

Témata: auto, moto, design
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47