Švédsko staví supertiché ponorky s Tomahawky. Nebudou vynikat velikostí, ale inovativními schopnostmi

 Vojenství 
09. srpna 2022 18:04 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Nové švédské ponorky nebudou vynikat velikostí, ale inovativními schopnostmi Saab / volný zdroj
Švédsko má novou ponorku, díky které se síly v kritické oblasti Baltského moře zase o trochu víc narovnají. Zatímco Rusko předvedlo v posledních týdnech hned několik svých nových ponorek, Švédové si postavili první po dlouhých třiceti letech.

Švédsko dosud mělo jen pět opravdu letitých ponorek, to se má ale rychle změnit. Firma Saab totiž staví opravdu moderní ponorky s hned několika zajímavými inovativními nápady. Ty už ostatně byly využity už při modernizaci starých švédských ponorek, a tak mohlo dojít v roce 2005 na obrovské překvapení, kdy ponorka třídy Gotland slavně potopila americkou letadlovou loď USS Ronald Reagan, aniž by ta vůbec zaznamenala její přítomnost ve své blízkosti.

Zkrátka, Švédové umí, když chtějí, a teď chtějí nové a supermoderní ponorky. Švédsko vstupuje do NATO nejenom symbolicky, ale také vojensky, což znamená, že bude svoje jednotlivé vojenské struktury začleňovat do struktur NATO. A s tím samozřejmě i námořnictvo s novými ponorkami.

Tak jaké budou nové a moderní švédské ponorky třídy Blekinge? Nebudou to v první řadě žádné obryně. Měly by v první fázi být dvě a na vodu by se měly dostat mezi lety 2024 a 2027. Na délku budou švédské ponorky měřit jen 66,1 metru a široké budou jen něco přes šest metrů.

V podstatě se jedná o vylepšenou verzi již vylepšené třídy Gotland a posádku bude tvořit jen hrstka námořníků. Konkrétně něco mezi 17 a 31 muži. Nová ponorka bude mít schopnost zůstat pod vodou opravdu dlouho, což už díky inovativnímu pohonu měly i inovované ponorky třídy Gotland. I nové stroje proto budou mít upravený AIP stirlingový pohon a technologii GHOST (Genuine HOlistic STealth), díky čemuž bude ponorka extrémně tichá. Bude také navržena tak, aby vydržela značné rázové zatížení způsobené podvodními explozemi, které by takovou menší ponorku jinak mohly zásadně poškodit.

Celá flotila ponorek třídy Blekinge bude vybavená 18 vertikálními odpalovacími buňkami pro řízené střely Tomahawk. Na přídi budou ještě torpédomety, kterými budou moci plavat potápěči horizontálně. Kromě torpéd a řízených střel uveze ponorka dnes už povinnou výbavu v podobě tradičních min.

Na nových švédských ponorkách je skutečně nejzajímavější pohonný systém. Švédsko totiž už před lety vyvinulo systémy Air-Independent Propulsion (AIP) včetně Stirlingova motoru, který může běžet na jakémkoliv dostupném zdroji tepla, ať už jde o spalování nafty nebo kapalný kyslík, což umožňuje ponoření těchto ponorek na týdny v kuse. Jak už bylo řečeno, jsou také nesmírně tiché, byť nedisponují jaderným pohonem a mohou velmi překvapit nepřítele, stejně jako se to stalo americké letadlové lodi.

Švédsko zprávou o svých nových ponorkách rozhodně podstatně mění hru ve vodách Baltského moře. To je relativně úzké, o to víc se do něho menší ponorky hodí. A pár pokročilých ponorek Blekinge, které díky svým inovativním schopnostem mají možná větší potenciál než americké nebo britské ponorky v regionu Baltského moře, může hodně zamíchat kartami. 

Je třeba si uvědomit, že Rusko má na poloostrově Kola obrovskou námořní základnu, díky které prakticky kontroluje vše v oblasti Severního ledového oceánu. A i když zatím budou pouze dvě, mohou velice tiché a velice nenápadné švédské ponorky v oblasti Rusům hodně zkomplikovat jejich námořní, vojenské plány.

I díky zprávě o nových ponorkách je stále jasnější, že Švédsko to se svou obranou myslí velmi vážně. Zatím nedisponuje žádnou velkou armádou narozdíl od sousedního Finska, které sice také dosud nebylo členem žádné obranné aliance, ale má poměrně velkou, slušně vybavenou a také dobře vycvičenou armádu.

Autorský článek, další zdroj: Global Defense Corp

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47