Seznamte se s Peugeotem 408, který okamžitě upoutá svým sebevědomým postojem. Uvedení na trh se chystá na začátek příštího roku

 Auto-Moto 
16. července 2022 14:43 / Ema Maxová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Rozměry vozu vytvářejí štíhlý a dynamický tvar Peugeot
Čtyřka má u Peugeotu velký význam. To, co u nás nazýváme „nedostatečná“ značí u Peugeotu vrchol modelové řady. Nebo aspoň tím se má nový Peugeot 408 stát. A nejen to, má se vyšplhat i na pomyslný trůn klíčového segmentu C. Předpoklady má dobré. Ačkoli nemá v současné modelové řadě Peugeot žádného přímého předchůdce, v minulosti se u značky objevila celá řádka aut se čtyřkou ve jménu.

Připomeňme luxusní „čtyřistapětku“, která Peugeotu vynesla přezdívku „Francouzský Mercedes“. Nebo Peugeot 406, krásně tvarovaný sedan, jehož jednou z verzí bylo atraktivní kupátko navržené samotným Pininfarinou, ikonickým italským návrhářem. Ani Peugeot 407 neudělal značce ostudu. Naopak! Zapsal se jako nezapomenutelný manažerský vůz sportovního designu. Vzpomenete si na jeho hlavní roli ve francouzském filmovém trháku Taxi4? Pak se Peugeot ze čtyřkové řady stáhl a vrací se až teď po více než deseti letech. A jaký nový Peugeot 408 je? Pojďme si ho představit.

Peugeot 408 vás okamžitě upoutá svým sebevědomým postojem. Má v sobě určitou vznešenost a sílu. Za to vděčí hlavně svým rozměrům. Dosahuje délky 469 cm, výška je pouhých 148 cm, což není u vozů se zvýšenou karoserií běžné. Tyto proporce vytvářejí velmi štíhlý a sportovní profil. Naopak rozvor je větší, než bývá v segmentu C zvykem. Profitují z toho hlavně cestující na zadních sedadlech, kteří tak mají k dispozici štědrý prostor pro kolena. Úctyhodný je také zavazadelník s objemem až 1611 litrů. 

Linie nového Peugeotu 408 jsou ostré a výrazné. Mřížka chladiče přebírá barvu karoserie a dokonale tak splývá s přední částí vozu. Ve středu ladného soutoku barev a materiálů trůní nové logo značky Peugeot v podobě impozantní lví hlavy. V zadní části vozu vás upoutá a současně překvapí obrácený tvar zadního nárazníku, který dodává profilu nebývalou dynamiku. Podobně sebevědomým dojmem působí i velká dvacetipalcová kola s nezvyklým geometrickým designem zasazeným do kruhu. Tento motiv je u stojícího vozu velmi nápadný, při nízkých rychlostech pak vytváří dramatický vizuální efekt. A jak poznáte tuto šelmu na první pohled ve dne i v noci? Podle předního světelného podpisu ve tvaru tesáků a zadních světel ve tvaru tří drápů, což jsou typické prvky svědčící o příslušnosti k rodině Peugeot.

Zřejmě vás nepřekvapí, že uvnitř vozu najdete Peugeot i-Cockpit. Toto dnes již ikonické uspořádání interiéru se stalo poznávacím znakem nových peugeotů. Co vás ovšem ohromí, to je nová, ultramoderní podoba interiéru vozu 408. Ergonomie, kvalita, praktičnost i technologie včetně nového systému infotainmentu Peugeot i-Connect… vše bylo dotaženo k dokonalosti. 

Kompaktní volant mnohanásobně zvyšuje požitek z jízdy. Nabízí jedinečnou hbitost a přesnost pohybu. Digitální přístrojový panel je umístěn těsně nad volantem a má desetipalcový displej. Středová dotyková obrazovka se ovládá stejně intuitivně jako tablet. Doplňují ji plně konfigurovatelné přepínače i-toggles, které jsou uspořádány pod středovým displejem jako otevřená kniha a poskytují jedinečnou estetickou a technologickou úroveň. Každé z elegantních kláves můžete přiřadit funkci dle vašeho gusta. Chcete do jedné z nich uložit příkaz „Naviguj mě domů!“? Proč ne? Ochotně to splní. 3D online navigace navíc vždy poradí nejrychlejší cestu, zjistí ceny paliva v okolí nebo najde volné místo k zaparkování.

O vaše bezpečí a komfort se přitom dokonale postarají asistenční systémy řízení poslední generace. Používají šest kamer a devět radarů, kterým nic neunikne. Mezi nejzajímavější prvky výbavy patří například světlomety Peugeot Matrix LED či adaptivní tempomat s funkcí Stop and Go. Užitečným pomocníkem je také systém sledování provozu za vozidlem při vyjíždění z parkovacího místa. Největší pozornost ovšem zasluhuje Night Vision neboli systém nočního vidění. Ten většinou najdete jen v prémiových segmentech. Umožní vám rozpoznat zvířata, chodce nebo cyklisty před vozem v jízdním pruhu dříve, než se objeví v dosahu dálkových světel.

Nabídka pohonů vozu Peugeot 408 zahrnuje dvě plug-in hybridní verze o výkonu 180 a 225 k a benzínový tříválec o výkonu 130 k splňující nejnovější emisní předpisy Euro 6.4. Všechny motory jsou spojeny s osmistupňovou automatickou převodovkou EAT8. Za několik měsíců od uvedení těchto pohonů na trh bude následovat plně elektrická verze. Efektivitu motorů podporuje vynikající aerodynamika a relativně malá hmotnost vozu. Současně ovšem tyto charakteristiky zaručují každodenní radost z jízdy.

Nový Peugeot 408 se už na podzim začne vyrábět ve francouzských Mylhúzách. Na český trh dorazí začátkem příštího roku.

Zdroj: Peugeot

Témata: Peugeot
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít