Čeští piloti možná budou létat na strojích F-35. A helmy pro létání na těchto stíhačkách musí pasovat, protože umí neuvěřitelné věci

 Letectví 
08. července 2022 08:00 / Mirka Malá
  5
📷
2 fotografie v galerii
Nejmodernější stíhačky si žádají nejmodernější helmy US Air Force
Česko v těchto dnech rozhoduje, zda nakoupí až 24 stíhaček F-35, což jsou v současnosti nejmodernější stroje na světě, nebo bude pokračovat například s méně moderními stíhačkami Gripen. Pokud to ale budou pětatřicítky, pak důležitou součástí létání na těchto strojích jsou sofistikované helmy.

Každá helma pro pilota F-35 by totiž měla přesně pasovat. A to nejen proto, aby pilotovi obrovská helma byla pohodlná, ale především z toho důvodu, že obraz z kamer, které jsou umístěné na stíhačkách, se přímo promítá na hledí helmy. Proto musí helmy přesně sedět na hlavu konkrétního pilota.

A to není všechno. Američtí piloti dokonce procházejí pravidelnými kontrolami usazení svých helem. Tedy zhruba každé tři měsíce je každá konkrétní helma zkontrolována, aby stále přesně seděla.

Součástí helmy je rovněž kyslíková maska. I ta je další velmi důležitou součástí helmy pilota pětatřicítky a musí být rovněž pravidelně kontrolována, aby nedošlo k tomu, že pilot bude mít ve vzduchu problémy s přívodem kyslíku.

Protože jsou stíhačky F-35 nejmodernějšími stroji současnosti, které jsou doslova nabité novými technologiemi, musí být takové i helmy pro piloty. Jedna taková proto stojí slušných 400 tisíc dolarů. I helmy samotné jsou totiž plné moderních technologií.

Co všechno v helmách tedy je a co helmy umí? Především jde o tzv. Head up displej v hledí helmy a také o noční vidění, rovněž s projekcí na hledí. To poskytuje pilotům nové schopnosti při pilotování stíhačky i v samotném boji. Mohou tak zaměřovat své zbraně a udržovat pokročilou prostorovou orientaci při neustálém sledování kritických letových informací.

Tzv. b-okulární zobrazovací systém s denním a nočním viděním má zorné pole o šířce 30 x 40 stupňů. Během nočních letů se vše rovněž promítá přímo na hledí, takže není potřeba používat samostatné brýle pro noční vidění jako dosud.

Důležitou součástí této technologie je i možnost zaměřovat zbraně už pouze pohledem. Stačí, když se, zjednodušeně řečeno, pilot v helmě dívá na cíle a určuje je či ověřuje cíle během přijímání řídicích signálů z palubních senzorů stíhačky nebo přes datové spojení.

V podstatě lze říci, že právě toto uživatelské rozhraní nové generace je tím, co dělá tyto helmy důležitou součástí nejmodernějších stíhaček světa. Slouží jako primární zobrazovací systém pilota a tyto virtuální schopnosti helmy umožňují pilotovi dokonce vidět skrz spodní část trupu stroje nebo přímo na cíl. Díky nepřerušovanému zobrazení letových informací a dat ze senzorů, které se mu zobrazují také na hledí helmy, má pilot F-35 prakticky dokonalou prostorovou orientaci, vynikající zaměřování zbraní, a tak i hlavní taktickou převahu nejen ve dne, ale i v noci.

Autorský článek, další zdroj: US Air Force

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008