Jmenuje se Panther a je to nový německý tank, který strčí do kapsy všechny ostatní

 Vojenství 
19. června 2022 17:47 / Mirka Malá
  40
📷
2 fotografie v galerii
Pantherům se v současné době žádný jiný tank nevyrovná Rheinmetall / volný zdroj
Německo má po dlouhých desetiletích nový tank. Pojmenovalo ho Panther v celkem jasné reminiscenci na obávané tanky z druhé světové války. Nové Panthery jsou ale tak dobré, že jde pravděpodobně o nejlepší tank současnosti.

Tank Panther KF51 je samozřejmě nabitý novými technologiemi. Je zcela digitální, má větší dělo a téměř dokonalé obranné mechanismy. Dokáže odolat i střelám, jako je například americká raketa Javelin.

Výrobcem tanku je německá společnost Rheinmetall a co je ještě zajímavější, je fakt, že Panther je nástupcem tanků Leopard 2, kterými se v budoucích letech chce nechat vybavit česká armáda. Nejnovější verzí Leopardů je verze 2A7, což je vlastně taková tanková stavebnice, kterou lze poměrně široce modernizovat, ale Němci se rozhodli, že než skládat nějaké Lego, je čas na úplně nový tank.

A tak je tu Panther, opravdu první svého druhu, jak tvrdí Němci. A nejspíš i mají pravdu. Panther je tak digitalizovaný, že ani nepotřebuje standardní velikost posádky, protože zkrátka spoustu věcí udělá počítač. Dokonce i jeho věž může být plně autonomní. Má dělo ráže 130 mm, které je díky digitalizaci vysoce přesné. Nabíjí se automaticky, je rychlé a střílí na velkou vzdálenost. Doplňuje ho kulomet ráže 12,7 mm.

Všechny zbraně jsou digitálně propojené, a to včetně zaměřování. Ale neméně zajímavé na Pantherovi jsou i jeho obranné prvky. Má například systém kouře, který je velmi účinný při útoku ze vzduchu. Díky digitalizaci a včasné detekci se spustí automaticky. Tank je také zabezpečený proti kyberútokům, aby nemohl být při nějakém elektronickém útoku vyřazen z boje. A samozřejmě je dostatečně pancéřovaný a odolný proti minám.

Panther umí dostát svému jménu i co se týče samotné bojové mobility. Váží totiž jen 59 tun, takže je velmi lehký v porovnání s ostatními současnými tanky a jeho dojezd se pohybuje v závislosti na okolnostech okolo 500 kilometrů. Je tak v současnosti nejlehčím tankem vůbec.

V Pantherech bude jezdit v budoucnu tříčlenná posádka ve složení velitel, řidič a operátor zbraní.  Tank je také vybaven digitálními kamerami, takže posádka vidí všemi směry. Tank může mít i druhý kulomet, tentokrát ráže 7,62 mm, který je možné dálkově ovládat z vnitřku tanku k zaměřování dronů a pozemních cílů. A nechybí ani drony. Do tanku se vejdou hned čtyři kvadrokoptéry, ve věži je zabudovaný dronový odpalovač, který je schopný vypouštět tzv. kamikadze drony Hero-120.

Německo tak má po čtyřiceti letech nový a prakticky dokonalý tank, který žádná jiná země v současné době nemá. Kolik si jich nakonec německá armáda objedná, ukáže budoucnost. Pod vlivem války na Ukrajině už Německo avizovalo, že hodlá na vyzbrojení svojí armády dát stovky miliard Eur.

Autorský článek, další zdroj: Popular Mechanics

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod