Hypersonický stroj SR-72 Darkstar v Top Gunu není skutečný. Jednou ale bude existovat

 Letectví 
17. června 2022 08:41 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Cruisův Darkstar je jen fikce Paramount Pictures / volný zdroj
Film je fikce a v případě snímku Top Gun: Maverick to platí dvojnásob. Řeč je o stroji SR-72 Darkstar, který létá rychlostí Mach 10 a sedí v něm Tom Cruise. Tenhle stroj zkrátka neexistuje.

Jednou ale nějaké takové letadlo existovat bude, a dokonce to nebude trvat tak dlouho. Filmaři si pro svůj fiktivní hypersonický letoun totiž vzali jako předlohu experimentální stroj SR-72, který aktuálně vyvíjí společnost Lockheed Martin. Takže i když Hollywood zase jednou čaroval, daleko od reality zas tolik nebyl.

Reálný stroj SR-72, totiž ten filmový, skutečně inspiroval. Filmaři oslovili divizi Lockheed Martin nazvanou Skunk Works, která pro Top Gun připravila koncept, jenž vychází z reálně vyvíjeného letadla. Hollywood se navíc obrátil na ty nejpovolanější. Tahle firma totiž stojí za celou řadou dnes již legendárních strojů, mezi něž patří například špionážní letoun U-2, SR-71 Blackbird či stealth stíhačky F-117A Nighthawk, F-22 Raptor a F-35 Joint Strike Fighter.

A tak v Top Gunu Tom Cruise ukázal trochu budoucnosti, když se oblékal do přetlakové kombinézy, aby se v Darkstaru mohl jako testovací pilot proletět rychlostí Mach 10. Něco takového reálný stroj SR-72 ještě nedokáže. Teprve se totiž chystá na testování. A protože SR-72 je tajný projekt, těžko říct, co vlastně v tuto chvíli letadlo umí.

Každopádně ve Skunk Works si dali záležet na tom, aby stroj v Top Gunu vypadal opravdu futuristicky. Pro film tak vytvořila opravdu parádní špionážní stroj. Nicméně jsou tu jisté známé rozdíly. Reálný SR-72 narozdíl od filmového Darkstaru nemá dvě ocasní ploutve. Filmový letoun má taky tzv. slepý kokpit, SR-72 je zatím koncipován jako autonomní stroj.

Půjde tedy o bezpilotní letadlo, i když firma Lockheed Martin předpokládá, že minimálně pro testování vyrobí i exempláře s kokpitem pro jednoho pilota. A to nejdůležitější nakonec. Zatímco Tom Cruise frčí v Darkstaru rychlostí Mach 10, reálné letadlo SR-72 má dosahovat nejvyšší rychlosti Mach 6.

Těžko v tuto chvíli říct, jak designově rozdílné oba stroje nakonec budou. Skutečný SR-72 nakonec může vypadat značně jinak. Jak sama společnost Lockheed Martin ve svém prohlášení uvedla, že "je důležité poznamenat, že Darkstar je hyperrealistický koncept letadla navržený speciálně pro film, a je tedy celý fiktivní."

Podle všeho by reálný SR-72, vyvíjený z předešlého SR-71, měl mít dlouhé složené křídlo a trup a malá zalomená šípová křídla. To by skutečně odpovídalo SR-71, což byl rovněž špionážní letoun, vyvinutý v šedesátých letech minulého století. Létal rychlostí Mach 3 a velmi vysoko, čímž se úspěšně vyhýbal ohrožení ze strany protivzdušné obrany. Dalším bezpečnostním prvkem byla právě jeho rychlost a rovněž povrch se sníženou odrazivou plochou radarového záření. V americkém letectvu tento stroj sloužil až do roku 1998. Legendou se stal pro rekord nejrychlejšího letadla s posádkou, když mu byla naměřena rychlost Mach 3,29.

Autorský článek, další zdroj: Popular Mechanics, Wikipedia

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve