Balónová kapsle představuje revoluci ve vesmírné turistice. Vyveze zákazníky do stratosféry

 Letectví 
24. června 2020 06:47 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Nová balónová technologie vyveze turisty do stratosféry Space Perspective
Vesmírní turisté budou mít brzy k dispozici další možnost, jak se dostat do vesmíru. Nová společnost Space Perspective si klade za cíl poslat platící zákazníky do stratosféry balónem.

Spaceship Neptun, jak se balón jmenuje, je ve skutečnosti taková balónová tlaková kapsle, která má podniknout první zkušební lety začátkem příštího roku.

Bude to let ve velkém stylu

Kapsle Neptun uveze pilota a osm cestujících, kteří se do vesmíru dostanou opravdu vlmi stylově. Balón bude vybaven sedadly, barem, koupelnou a velkými okny, které umožní nádherný výhled na Zemi i do temného vesmíru.

Zatím je v plánu, že balónová kapsle bude startovat ze starého Shuttle Landing Facility v NASA Kennedy Space Center na Floridě.

Neptunu by mělo trvat asi dvě hodiny, než vystoupá do maximální nadmořské výšky asi 30 000 metrů, pohonem pak bude vodík. Balón stráví ve stratosféře asi dvě hodiny a pak bude následovat zase dvouhodinový sestup zpět na Zemi.

Vesmírní turisté se při přistání užijí přistání do moře, podobně jako kosmonauti z Crew Dragon, odkud budou vyzvednuti záchranným člunem.

Let balónem do vesmíru bude levný

Zatímco dosud vesmírní turisté platili za své cesty milionové částky, výlet balónem do stratosféry bude v tomto porovnání podstatně levnější, i tak si ho ale většina populace nebude moct dovolit.

Podle dostupných informací by šestihodinový výlet měl stát asi 125 tisíc dolarů, tedy v přepočtu zhruba 3 miliony korun. To je zhruba polovina ceny, kterou po turistech chce společnost Virgin Galactic, jejíž vesmírné turistické plavidlo by konečně mělo brzy zahájit regulérní provoz.

Navíc cesta do vesmíru tímto balónem bude přístupná i turistům, pro které by jiné vesmírné turistické programy byly ze zdravotních důvodů nepřístupné. Balón je ve vývoji už řadu let, takže uvidíme, zda se jeho ostré lety počátkem příštího roku povedou a zda je tato zajímavá technologie životaschopná. Dále čtěte: Nový armádní vrtulník SB-1 Defiant dosáhl rychlostního milníku 383 kilometry v hodině.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty