Začíná boj o Antarktidu a Arktidu. Amerika si po čtyřiceti letech pořídí nové ledoborce

 Vojenství 
14. června 2020 09:07 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
Vznikne celá flotila nových ledoborců U.S. Coast Guard
Začíná boj o Antarktidu a Arktidu. Poté, co si Čína začala pořizovat nové ledoborce v souvislosti se svými ambicemi v těchto polárních oblastech, Amerika nechce zůstat pozadu a plánuje rychlou výstavbu nových lodí.

USA disponují v současné době pouze dvěma starými ledoborci, k nim plánují postavit šest nových, a to do roku 2029. Aktuálně americká pobřežní stráž, pod kterou ledoborce spadají, hledá vhodné dodavatele.

Z malé flotily bude velká

Americká flotila ledoborců nebyla nikdy nijak velká, ale v současnosti fungují jen dvě lodě. Těžký ledoborec Polar Star a středně velký ledoborec Healy.

Navíc 44letý Polar Star už Američané sotva udržují v provozu. V roce 2016 měl ledoborec dvě vážné poruchy a opravovat ho je stále náročnější. Podle všeho vydrží v provozu už jen tři až pět let.

Jde o válku o nerostné bohatství

O co vlastně v Antarktidě a Arktidě jde, že se o tato zamrzlá uzemí najednou zajímají snad všechny světové velmoci? Samozřejmě, že o nerostné bohatství.

Celosvětový nárůst globálních teplot a ztráta arktického a antarktického ledu totiž otevře nové oblasti bohaté na zdroje, a rovněž nové rychlejší přepravní trasy. Rusko, které má značný kus svojí hranice severně od polárního kruhu, plánuje postavit dokonce flotilu 14 nových ledoborců, včetně lodí na jaderný pohon. 

Ve hře je samozřejmě i Čína, která si rovněž pořizuje nové ledoborce, včetně lodi s jaderným pohonem. Aktivity Ruska a Číny vedou USA k tomu, aby znovu investovaly do ledoborců a zajistily si místo ve hře o obě polární oblasti.

Pobřežní stráž v současné době plánuje postavit tři těžké a tři střední ledoborce a doufá, že první těžký ledoborec bude schopen plavby už v roce 2023. Všechny tři těžké ledoborce by podle služby měly vyjít asi na 2,6 miliardy dolarů. Dále čtěte: Americké námořnictvo vyvíjí mořský lodní vlak.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve