Nepodceňujte pravidelný servis klimatizace. Divili byste se, co jinak v autě dýcháte

 Auto-Moto 
08. června 2020 07:38 / Ema Maxová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Klimatizace by měla být pravidelně kontrolována a udržována přesně dle předpisů výrobce Peugeot
Klimatizaci sice využívá téměř každý, ale stále existuje velká skupina těch, kteří se o ni nestarají a mylně ji považují za bezúdržbovou. Posádkám takových aut pak hrozí vážné zdravotní komplikace.

Plánujete-li v létě jet na dovolenou, objednejte včas váš vůz do servisu, máte-li vůz značky Peugeot, zavolejte vašemu koncesionáři hned teď. Vyvarujete se stresu a navíc ušetříte. 

Na auto bez klimatizace dnes již víceméně nenarazíte, neboť je součástí výbavy i většiny starších ojetin a u nových aut tvoří klimatizace nedílnou součást standardní výbavy. Tento komfortní, ale i bezpečnostní výdobytek tedy dnes využívá téměř každý řidič. Stále se však najdou tací, kteří nepřikládají pravidelnému servisu ventilační a klimatizační jednotky význam, i když má právě tato součást automobilu zásadní vliv nejen na pohodu během jízdy, ale také na zdraví posádky.

Zanedbaná klimatizace je líhní roztočů i bakterií

Zanedbaná klimatizační soustava je totiž doslova líhní nejrůznějších zdraví škodlivých roztočů, bakterií, mikrobů a dalších „potvor“, jež mohou způsobovat poměrně vážné zdravotní komplikace zejména alergického rázu. A nejen to. Pokud není klimatizace 100% v pořádku, má ventilace problém třeba i odmlžit čelní sklo a zbavit interiér vlhkosti. Kromě toho je také z výdechů cítit nepříjemný zápach. Zkrátka, spousta věcí, které ve svém autě prostě nechcete mít.

Dlouhodobě nepoužívaná klimatizace může způsobit její zničení

Přitom stačí málo a z klimatizace bude váš věrný, spolehlivý a hlavně zdraví nezávadný společník. První věc, kterou by měl dělat každý, je pouštět klimatizaci minimálně jednou za 14 dní, a to bez ohledu na roční období, tedy i v zimě. Součástí systému je totiž i speciální olej, jenž promazává kompresor a prospívá těsnění. Dlouhodobě vypnutá a nepoužívaná klimatizace může způsobit zničení celé soustavy, což znamená zbytečně drahou opravu.

Klimatizace by ale především měla být také pravidelně kontrolována a udržována přesně dle předpisů výrobce. Právě pravidelná odborná péče, kterou vám zajistí pouze profesionální servis, je zárukou bezproblémové dlouholeté funkčnosti a také zdravotní nezávadnosti. Autorizované servisy Peugeot vycházejí v tomto ohledu zákazníkům mimořádně vstříc, neboť za pouhých 600 Kč nabízejí kompletní kontrolu a čištění klimatizace vozů této francouzské značky. Ventilační okruh je při tomto úkonu vyčištěn za pomoci speciálního spreje, který z klimatizace odstraní veškeré mikroorganismy a lehce provoní interiér vašeho vozu. Díky této pravidelné péči je zaručena plná výkonnost klimatizace a zvyšuje se i životnost výparníku. 

Fungující klimatizace přináší celou řadu benefitů

Bezvadně fungující klimatizace přináší řidiči a celé posádce celou řadu benefitů. V první řadě zajišťuje uvnitř vozu požadovaný tepelný komfort, a to jak v létě, tak v zimě, kdy také zvládá rychlé odmlžení skel a zachycení vlhkosti. Správně fungující kabinové filtry jsou zárukou čistého a zdravotně nezávadného vzduchu, neboť do interiéru nepronikne nežádoucí prach, či pylové částice. Nepodceňujte proto potřebnou údržbu a využijte vstřícné nabídky servisů Peugeot. Vaše plíce vám poděkují.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47