Největší vrtulník na světě je skutečné monstrum. Dokáže převážet, kamiony, tanky, letadla i další vrtulníky

 Letectví 
06. června 2020 12:18 / Lukáš Bauer
  4
📷
3 fotografie v galerii
Obrovský vrtulník převážel nejrůznější těžké náklady Flickr.com
Největší vrtulník na světě, ruský Mi-26, je skutečné monstrum, které dokáže převážet tanky, kamiony, letadla, ale i další vrtulníky. Obří vrtulník, který byl pýchou Sovětského svazu, byl také použit k převozu zmrzlého mamuta z daleké tundry a v rámci mnoha dalších extrémních úkolů.

Největší dosud postavený vrtulník Mi-26 byl vyroben ještě v dobách Sovětského svazu a jedná se dodnes o největší helikoptéru světa. Tento gigantický stroj dokáže převážet těžký náklad v podobě tanků, letadel a jednou byl dokonce použit k převozu objeveného mamuta z daleké zmrzlé tundry.

Tato gigantická helikoptéra pojme až 90 parašutistů nebo 60 zraněných vojáků, v extrémních případech se však do útrob stroje dokáže vtěsnat až 100 lidí. Nákladní prostor tohoto megavrtulníku má velikost přibližně basketbalového hřiště.

Převážel nejen mamuta, ale také poškozená letadla

Vrtulník Mi-26 byl poprvé nasazen v Afghánistánu v roce 1984, kde přepravoval vybavení, transportoval zraněné vojáky a také zachraňoval menší vrtulníky Mi-8 poškozené v bojích. Podruhé se tato legenda mezi helikoptérami objevila v Afghánistánu v roce 2002, kde byl stroj využíván pro transport poškozených amerických vrtulníků MH-47E Chinook a AS532 Cougar.

Tento obří stroj dokáže převážet ale také lehké tanky nebo bojová vozidla. Své využití našel i v průmyslu k dopravě materiálů ze špatně přístupných oblastí, stejně tak je například využíván k hašení požárů. Vrtulník byl také nasazen v nekonečném boji proti radioaktivitě po havárii v Černobylu.

Transportoval také dopravní letoun

V roce 2009 bylo za pomoci helikoptéry Mi-26 transportováno dokonce letadlo Tu-134 z letiště Pulkovo do výcvikového střediska. Zcela nejméně obvyklý náklad, který tento stroj převážel, byl zmrzlý mamut, který byl objeven v daleké nedostupné tundře.

Obří helikoptéra měla však také jednu vážnou nehodu, kdy byl stroj sestřelen během války v Čečensku a během incidentu zemřelo 127 lidí. Dále čtěte: (Vrtulníky Black Hawk mohou nyní za letu vypouštět nebezpečné drony).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve