Studie dokázala, že online aplikace na stanovení zdravotní diagnózy jsou velmi omylné

 PC a Mobily 
25. května 2020 14:53 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Aplikace na stanovení diagnózy se většinou mýlí Depositphotos
Když se lidé necítí dobře, zkoumání příznaků online je jedním z nejjednodušších a nejrychlejších způsobů, jak najít informace, které by jim pomohly stanovit diagnózu a navrhnout řešení. Obrátit se na internet ale není ten nejlepší nápad.

Ukázalo se totiž, že internetové stanovení diagnózy býva častěji mylné než správné. A nová studie vysloveně naznačuje, že svěřit své zdravotní problémy do rukou Googlu a řady aplikací vůbec není dobrý nápad.

Jen třetina rad je správná

Studie analyzující přesnost webových stránek a aplikací pro kontrolu příznaků odhaluje, že kvalita jejich diagnostických rad se značně liší, ale v průměru uvádějí správnou diagnózu jen asi ve třetině případů.

Z analýzy dokonce vyplynulo, že rady k nalezení toho, co může způsobit vaše příznaky, jsou většinou nespolehlivé, ale mnohdy mohou být i nebezpečné.

Vědci ve studii testovali na 36 webů a aplikací pro iPhony i mobily s operačním systémem Android, kterým se říká Online Symptom Checkers. Svěřili jim shodně 48 popisů zdravotního stavu.

Výsledek byl celkem jednoznačný a dokonce se příliš nelišil od studie, kterou vědci na Harvardu provedli před pěti lety. Aplikace a weby stanovily správnou diagnózu jen ve 36 procentech případů.

Raději běžte k lékaři

Z toho plyne jediné. Ne všechny aplikace jsou skutečně prospěšné. V tomto případě se při příznacích nějaké nemoci raději než do rukou mobilní nebo online aplikace svěřte do rukou svého lékaře.

Ostatně to je asi to jediné, kde byly testované aplikace docela úspěšné. Tedy tehdy, kdy svým "pacientům" poradily konzultaci s lékařem. K tomuto závěru dojdete jistě sami a žádnou aplikaci k tomu nepotřebujete.

Navíc, pokud byste si nechali takovou aplikací špatně poradit a došlo by k vážnějšímu poškození vašeho zdraví, budete mít smůlu. Všechny takové aplikace se totiž dopředu chrání kouzelnou formulkou o tom, že nenahrazují konzultaci s lékařem.

Takže pokud byste se na takové aplikace náhodou chtěli spolehnout, mějte na paměti, že jde jen o velmi nedokonalé algoritmy a že na druhém konci rozhodně nejsou žádní lékaři. Dále čtěte: Tým vědců zjistil, že velké množství aplikací pro mobilní telefony obsahuje tajné mechanismy

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod