Tým vědců zjistil, že velké množství aplikací pro mobilní telefony obsahuje tajné mechanismy

 PC a Mobily 
15. května 2020 10:20 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Mobilní aplikace jsou stále nebezpečnější Depositphotos
Tým vědců v oblasti kybernetické bezpečnosti zjistil, že velké množství aplikací pro mobilní telefony obsahuje tajné mechanismy, které umožňují ostatním přístup k soukromým datům nebo blokování obsahu poskytovaného uživateli.

Vědci z Ohio State University díky testování zjistili, že aplikace na mobilních telefonech mohou mít v sobě skryté programy, o nichž koncoví uživatelé neví. Například uživatelé často potřebují psát určitá slova nebo věty, nebo kliknout na tlačítka a ikony. Tyto vstupy pak vyzývají aplikaci k provedení různých akcí.

10 % aplikací má tajné funkce

Pro tuto studii výzkumný tým vyhodnotil 150 000 aplikací. Vybrali prvních 100 000 na základě počtu stažení z obchodu Google Play, nejlepších 20 000 z alternativního trhu a 30 000 z předinstalovaných aplikací na chytrých telefonech Android.

Zjistili, že 12 706 z těchto aplikací, skoro 10 procent, obsahovaly něco, co výzkumný tým označil jako "tajemství zadních dveří“, tedy skrytá chování samotné aplikace. Zjistili také, že některé aplikace mají zabudovaná tzv. "hlavní hesla“, která umožňují každému, kdo má toto heslo, přístup k aplikaci a veškerým soukromým datům v ní obsažených. Zjistili, že některé aplikace mají tajné přístupové klíče, které mohou uživatele fakticky sledovat.

Tým také našel dalších 4 028 aplikací, asi tři procenta, které blokovaly obsah ve formě konkrétních klíčových slov. To, že aplikace mohou omezit určité typy obsahu, nebylo překvapením, ale způsob, jakým to bylo uděláno už ano. Vše se totiž dělo až v samotném telefonu uživatele.

Vědci, kteří studii provedli, sice chtějí dalším testováním dojít k jakémusi návodu pro vývojáře aplikací, aby tyto v budoucnu fungovaly bezpečněji, otázkou je, zda je to ale žádoucí.

Není žádným tajemstvím, že některé aplikace dál prodávají osobní data svých uživatelů třetím stranám, kontrolují jim komunikaci, nebo to minimálně mohou činit, a v neposlední řadě není neznámou, že řadě aplikací dávají sami uživatelé, aniž by si toho byli vědomi, souhlas k mnoha nekalým aktivitám. Dále čtěte: Jak získat zpět kontrolu nad svým digitálním životem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47