Při výberu čtečky knih se zaměřte na paměť i velikost displeje

 PC a Mobily 
01. května 2020 15:21 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Do čtečky se vleze několik stovek i tisíc knih Depositphotos
Poslední dobou vás zcela pohltilo čtení knih a téměř bez ní nevycházíte z domu? Využíváte každé volné chvilky pro přečtení další stránky, ale kniha vám zabírá příliš mnoho místa v kabelce? Pořiďte si čtečku elektronických knih. Při výběru se zaměřte na paměť i velikost displeje.

Pro snadnější výběr čtečky si nejprve ujasněte, jak často budete zařízení využívat a v jakém prostředí. V případě, že jste opravdu velkým milovníkem knih a čtete v každé volné chvilce, určitě oceníte velkou interní paměť. Nejčastěji narazíte na zařízení s velikostí vnitřní paměti začínající na 4 GB. Kapacita je pro běžné čtenáře naprosto dostačující. Náročnější zájemci mohou zvolit čtečku podporující paměťové karty a paměť čtečky rozšířit až na 32 GB.

Pokud dáváte přednost čtení za tlumeného světla nebo zařízení často vytáhnete při nočním cestování, hodit se bude určitě podsvícený dispej. Lepší modely umožní regulovat jas i teplotu světla. U všech modelů s podsvícením se však setkáte s možností úplného vypnutí podsvícení. Počítejte však s tím, že možnost podsvícení se promítne také do ceny čtečky, avšak při zhoršených viditelných podmínkách tuto možnost určitě oceníte.

Jakou velikost?

Dalším důležitým aspektem je velikost displeje. Úhlopříčka displeje se uvádí v palcích (1″ = 2,54 cm). Pro čtení souvislého textu je ideální 6″ displej. V této velikostní kategorii je také nejširší nabídka na trhu. Pro čtení dokumentů se složitější sazbou (tabulky, vzorce) či dokumentů ve formátu pdf je zase ideální 8“ displej.

Zároveň je potřeba zmínit výdrž čtečky na jedno nabití. U některých modelů narazíte na údaj o počtu otočení stránky na jedno nabití. Údaj ale nebývá zcela přesný, obecně lze však říct, že naprostá většina čteček vydrží mezi jedním a dvěma týdny aktivního používání, výdrž však negativně ovlivňuje například podsvícení. Tipy, jak si uspořádat knihovnu, jsme psali zde

Dotyková i tlačítková

Většina čteček disponuje dotykovým displejem, ale setkat se můžete i s modely na klasická tlačítka. Není však výjimkou, že lze sehnat i zařízení s kombinací.

Na závěr je nutné zmínit, jak knihu dostanete do zařízení. Existují dvě možnosti, buď si e-knihu zakoupíte a přímo stáhnete do své čtečky například skrze WiFi nebo mobilního připojení, nebo e-knihu stáhnete do svého počítače. K němu pomocí USB kabelu připojíte čtečku a knihu do zařízení překopírujete. Čtečku většinou pořídíte v rozmezí dvou až čtyř tisíc korun.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Trápí vás ztráta pružnosti kůže, dehydratace či akné? Udržet si hezkou pleť vám pomůže inovativní...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty